Вучић: Не видим никакве сукобе, иако их Курти провоцира сваки дан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је тачно предвидео шта ће се и када догодити у Украјини и на Блиском истоку, а да Србији не види никакве сукобе иако их Аљбин Курти провоцира сваки дан.

"Ја не видим никакве сукобе, иако их Аљбин Курти провоцира сваког дана. Ми морамо да снажимо, да идемо напред, да гурамо ствари напред, да чувамо свој народ, да се боримо за његове интересе, за нашу државу на Косову и Метохији, за наш народ на сваком месту. Али свако има право да мисли шта жели", рекао је Вучић новинарима на питање да прокоментарише изјаву италијанског министра одбране Гвида Крозета да је, поред сукоба на Блиском истоку, у страху и од косовске кризе.

"Рат је последња ствар која би требало да нам се догоди и надам се да нам се никад неће догодити", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је предвидео догађања на Блиском истоку и у Украјини.

"Иако сте ми се сви смејали и говорили да сам 'драма квин' пре два месеца више се нико не смеје. И као што видите, најтежа ситуација и у Украјини, најтежа ситуација и на Блиском Истоку", рекао је Вучић.

Разговор најбољи начин решавања проблема

Говорећи о протестима пољопривредника и просветара Вучић је рекао да је разговор најбоље решење када постоји неко незадовољство и да је његова филозофија да никада неће да трпи групе за притисак, те да се нада да ће и просветари и пољопривредници који су ових дана протестовали на крају бити суштински задовољни.

"Причао сам претходних дана са премијером Вучевићем и другим људима из Владе Србије. Ми дајемо ненормално много новаца за пољопривреду, дајемо три пута више него што је то било пре 10 година и то мерено у еврима, а не у динарима", рекао је Вучић.

Додао је да је раније говорено да би било добро да дођемо до пет одсто буџета уложеног у пољопривреду, а сада смо дошли до 7,3 одсто и указао да су издвајања све већа, али да мере нису добро таргетиране, јер се, како је рекао, све даје у ратарство, а мање иде за сточарство и оно што нам више доноси, а то је воћарство и повртарство.

"И оно што стварно не може да се поднесе, што није фер према држави, то је да ко год штрајкује увек су сви на његовој страни и кажу 'дајте', а притом немој случајно да си то одузео од мене. Па од неког морам да одузмем ако ћемо то да дамо", истакао је Вучић.

Оценио је да се они који критикују државу и њена давања из буџета не разумеју у порезе ни у буџет, ни у то чиме држава може или не може да располаже.

Вучић је рекао да је држава код просветара направила грешку и додао да повећање од 12 одсто јесте велико, али да "власт мора да се правда као да смањује плате", при чему се све догађа у ситуацији када је годишња инфлација 4,2 одсто.

"Сигуран сам да ће пољопривредници бити задовољни, као и просветни радници. То су коректни, поштени, одговорни људи. Али ја само молим људе у Србији да се не понашају као групе за притисак. То, као изашли смо на улице, натераћемо их да прихвате. Нећете. Боље ћете то разговором да решите. И сваки проблем ћете лакше и боље да решавате разговором. Свима то кажем, идите, разговарајте до изнемоглости", нагласио је председник.

Ђорђа Мелони у посети Србији за три, четири месеца

Вучић је најавио да ће у наредна три, четири месеца у посету Србији доћи италијанска премијерка Ђорђа Мелони и да ће том посетом билатерални односи две земље бити подигнути на још виши ниво.

Коментаришући изјаву председника Савеза војвођанских Мађара Балинта Пастора да се противи увођењу обавезног војног рока јер ће то довести до исељавања Мађара, Вучић је рекао да је циљ да Мађари остану да живе овде у Србији и да ће Пастора првом приликом позвати на разговор.

О економској ситуацији

Осврнуо се на економску ситуацији. Председник Србије Александар Вучић каже да Србија има најбољи кредитни рејтинг у односу на земље у региону и истакао да је то резултат одговорне економске политике.

Вучић је рекао да разговор са делегацијом ММФ-а предвођеном шефом мисије у Србији Доналом Мекгетигеном није био лак, али да је од суштинске важности за Србију, као и да се његов исход очекује за 10 до 12 дана.

"Од 2014. године сам тражио присуство ММФ-а у Србији, јер је 2011. године напустио земљу и било је јасно да нам следи пропаст и да су финансије утонуле у бунар. Без присуства ММФ-а, потрошили бисмо девет милијарди евра, што би био крај наше земље", рекао је Вучић.

Он је навео да би до тога дошло неадекватном финансијском политиком.

Вучић је подсетио да од 2014. до 2017. године нису повећаване плате и да због тога сада имамо плате које и даље могу да расту.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи