Читај ми!

Влада усвојила Предлог закона о извозу и увозу робе двоструке намене

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о извозу и увозу робе двоструке намене, којим се успоставља контрола у области извоза и увоза такве врсте робе, пружања брокерских услуга и техничке помоћи ради остваривања и заштите одбрамбених, безбедносних, економских и спољнополитичких интереса Србије, њеног међународног кредибилитета и обезбеђења поштовања међународних обавеза у овој области.

Предлог закона о извозу и увозу робе двоструке намене је у потпуности усаглашен са Споразумом о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица и Републике Србије, као и са осталим међународним стандардима у тој области, саопштено је из Владе Србије.

Усвојен Предлог закона о сарадњи са више земаља у спасавању у ваздухопловству

Влада је усвојила и Предлог закона о потврђивању Споразума између Савета министара Босне и Херцеговине, влада Бугарске, Хрватске, Мађарске, Северне Македоније, Црне Горе, Владе Србије, Словачке и Словеније о сарадњи и координацији у трагању и спасавању у ваздухопловству.

Потврђивањем Споразума Србија ће поступити у складу са стандардом који је предвидела Међународна организација цивилног ваздухопловства (ИЦАО), којим се државама чланицама налаже да успоставе сарадњу и координацију активности између тела задужених за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству, са посебним нагласком на координацију у случају учешћа у трагању и спасавању на територији друге државе, као и у пограничним областима, саопштила је Влада Србије.

То се, како додаје, посебно односи на утврђивање процедура уласка на територију друге државе у најкраћем року и уз што мање формалности, али и принципе комуникације и сарадње у спровођењу операција трагања и спасавања, олакшице у транзиту преко територије држава страна уговорница и друга питања.

На захтев Србије унета је одредба да страна која приступа Споразуму мора бити члан ИЦАО, а самим тим и члан Уједињених нација.

Потврђена Конвенција Савета Европе о интегрисаном приступу безбедности

На седници је усвојен Предлог закона о потврђивању Конвенције Савета Европе о интегрисаном приступу безбедности, сигурности и услугама на фудбалским утакмицама и другим спортским приредбама, који садржи кључне принципе и мере од којих се многе сматрају предусловима за смањивање и ефикасно сузбијање ризика безбедности и сиrурности у вези са фудбалом и друrим спортским догађајима.

Посебан нагласак, истиче се у саопштењу, стављен је на развој интегрисаног приступа заснованог на партнерству веhег броја актера и одлучности да се омогући безбедно и сигурно окружење за сваког појединца на фудбалским и другим спортским догађајима, уз развијање дијалога са кључним актерима као што су локалне заједнице, али и легитимно очекивање сваког појединца да је присуство спортским догађајима безбедно.

Манифестација “Сви заједно, за јачу Србију"

На данашњој седници, чланови Владе сагласили су се да се током октобра ове године одржи Манифестација “Сви заједно, за јачу Србију", која ће окупити око 120 деце из Републике Српске, старости од 10 до 15 година и баве се рукометом.

Поред игре и дружења са децом из Србије, деца из Републике Српске имаће прилику да упознају и неке од асова тог спорта.

Деца из Српске дружиће се са више од 120 својих вршњака из Србије који тренирају у рукометним клубовима и на тај начин, кроз тренинг, едукацију и игру размењивати искуства, наведено је у саопштењу.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи