Читај ми!

Ли Минг за РТС: Кина увек стоји уз Србију, можемо постићи много

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг каже за РТС да две земље могу ићи ка још светлијој будућности и постићи много. Увек стојимо уз Републику Србију, разумемо се и поштујемо, истакао је Ли Минг.

Како Пекинг види своју будућност и сарадњу са Србијом, за РТС је говорио амбасадор Ли Минг, поводом 75. година од оснивања Народне Републике Кине.

"У Кини, широм земље, 1,4 милијарди људи прославља 75. годишњицу од оснивања Народне Републике Кине. Кина је древна држава са цивилизацијом која је дужа од 5.000 година, али од Првог опијумског рата, Кина је била слаба и подељена све до 1949. године, када је Комунистичка партија Кине ослободила земљу. Нарочито након реформи и отварања пре 40 година, Кина је остварила велика достигнућа у економији и другим областима. Сада, под вођством председника Си Ђинпинга, Кина улази у нову фазу развоја", истакао је Ли.

Амбасадор додаје да је будућност Кине светла и оцењује да је то вредно славити не само у Кини.

"Бићемо срећни да ово прославимо заједно са нашим најбољим пријатељима, Републиком Србијом, јер заједно можемо радити ка још светлијој будућности и постићи много", рекао је Ли.

У протеклих више од 10 година, наводи, Кина и Србија су сарађивале блиско и оствариле су многе велике пројекте, који су обострано корисни.

"Веома сам поносан на та достигнућа, укључујући прву железницу, први ауто-пут и мост које су кинеске компаније икада изградиле у Европи. Дакле, односи између Кине и Србије су већ поставили добар узор за друге земље у свету, не само у Европи“, сматра амбасадор.

Према његовој оцени, Србија је прозор и капија за европске земље, зато што ужива погодан географски положај и повезана је са свим деловима Европе и Азије.

“Кина у потпуности разуме суверенитет, независност, достојанство и територијални интегритет Републике Србије. Увек стојимо уз Републику Србију и разумемо се и поштујемо. Зато што разумемо да су ово основна начела која воде односе између земаља“, закључио је амбасадор Ли Минг.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи