Читај ми!

Протестно писмо Србије ГС УН: Покушај Бећировића да оживи конфликте у региону

Србија је упутила протестно писмо генералном секретару Уједињених нација и председнику Генералне скупштине УН, као одговор на иступање председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића пред том организацијом, у којем је он, како се наводи, изнео низ неоснованих и малициозних оптужби на рачун Србије и српског народа. Шеф српске дипломатије Марко Ђурић је истакао да Бећировић "својим деловањем малигно покушава да подрије Дејтонски поредак унутар БиХ, а Србију оптужи пред међународном јавношћу, показујући тиме да му није стало до регионалне сарадње".

У писму се упозорава на покушај Бећировића да злоупотребом излизаног наратива о "Великој Србији" оживи у региону конфликте из деведесетих година прошлог века. Наглашава се и да је политичко руководство Србије континуирано и у свакој прилици исказивало подршку територијалном интегритету БиХ, што Бећировићеве оптужбе да је Србија некоме претња чини још малициознијим, сазнаје РТС.

Како је истакнуто у писму, Србија није претња миру, већ је оријентисана ка будућности, што изазива нелагоду код оних који би да регион врате у мрачну прошлост. Став Србије је, како се наводи у писму, да се мора уложити напор да се, уместо потпаљивања старих страхова, створи политичка клима за помирење, сарадњу и трајан мир у региону западног Балкана.

Да иронија буде већа, бошњачки политичари у БиХ оптужују Србију за претње, иако су они сами систематично рушили Дејтонски споразум, отимајући протеклих година око стотину надлежности које су тим споразумом гарантоване Републици Српској, наводи се у писму.

У писму се подсећа и да је Бећировић пред Генералном скупштином УН говорио без платформе коју је одобрило Председништво БиХ, чиме је прекршио законе сопствене земље.

У закључку писма наводи се да Србија остаје чврсто опредељена за мир, добросуседске односе и регионалну сарадњу, и да ће управо то бити српски одговор онима који настоје да провоцирају тензије и несугласице на Балкану.

Ђурић: Србија оптужена пред међународном јавношћу

Бећировић је пред Генералном скупштином изнео тврдње да руководство Србије прети суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине, као и да су "великодржавне аспирације Србије према територијама других земаља у региону, суштински разлози због којих су БиХ и Западни Балкан изложени новим опасностима".

Реагујући на Бећировићев говор у ГС УН, шеф српске дипломатије Марко Ђурић је истакао да је Бећировић "својим деловањем показао да малигно покушава да подрије Дејтонски поредак унутар БиХ, да земљу Србију која годинама и дуже од две и по деценије доследно и снажно подржава територијални интегритет БиХ, наравно интегритет Републике Српске и Федерације у оквиру БиХ, оптужи пред међународном јавношћу, показујући тиме да му није стало до регионалне сарадње, до добросуседских односа".

"Заиста ништа паметније од Дениса Бећировића нисмо ни очекивали, него да брука своју земљу пред светом покушавајући да лажно и малициозно оптужи суседну и пријатељску Србију", изјавио је министар спољних послова Србије.

Вулин: Србија неће дозволити мењање Дејтона, РС ће бити чувана и јачана

Потпредседник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин саопштио је, реагујући на говор председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку, да Србија неће дозволити мењање Дејтона, а да ће Република Српска бити чувана и јачана.

"Бећировић у Уједињеним нацијама није говорио у име Босне и Херцеговине, али јесте у име свих оних који би да укину Дејтонску БиХ и укину Републику Српску", навео је Вулин у саопштењу. Према речима потпредседника Владе Србије, оптужити Србију за геноцид у БиХ је подло без обзира колико било глупо и лажно.

"Бећировић се позвао на пресуде међународних судова у којима нема Србије, али има Сребренице, а није се позвао на пресуде судова у којима такође нема Србије, али има Хрватске и става да је починила агресију на Босну и Херцеговину", напоменуо је Вулин.

Вулин је оценио да "Бећировићев иступ у УН није говор о Сребреници, већ је то став о Србима где год да живе". "И баш зато Србија неће дозволити мењање Дејтона, а Република Српска ће бити чувана и јачана и то нико и ништа неће променити", поручио је Вулин.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи