Читај ми!

Ђурић: Председник Вучић показао да су за Србију међународно право и Повеља УН светиња

Председник Србије Александар Вучић је говором на Генералној скупштини УН оголио непријатну истину да неки од оних који тврде да су највећи заговорници међународног права, у случају Србије то међународно право нису поштовали, сматра министар спољних послова Марко Ђурић. Шеф српске дипломатије каже да је у УН показано да су за Србију повеља УН и међународно право светиња.

"За позиционирање Србије кључни су, поред говора председника Вучића, на десетине састанака које смо имали председник Вучић и ја одвојено са представницима земаља широм света, рекао је Ђурић у изјави за српске медије.

Шеф српске дипломатије је рекао да је председник Вучић показао да су за Србију повеља УН и међународно право светиња.

"Што смо показали да је Србија аутономан, заправо у пуном смислу те речи независтан или само од грађана Србије завистан центар политичког одлучивања", истакао је Ђурић у Њујорку.

"Храбре речи изнете пред Генералном скупштином УН"

Истакао је да су због тога речи изнете пред Генералном скупштином УН, несумљиво храбре, и Србију позиционирају у ред земаља које су субјект међународних односа, а не само објект трпне радње, не само објект који зависи од политичких одлука и кретања других, већ који следи сопствене интересе и сопствени курс.

Указао је да је Србија показала целом свету да је за њу кључна реч принцип, када се говори о међународним односима и укупном позиционирању.

Важна недеља за Србију

Како каже, Србија свој ослонац тражи у УН.

Додао је да се у овој недељи много тога чуло и о положају Срба на АП Косову и Метохији.

"Оголили смо једностране и некординисане мере Куртијевог режима, показали због чега је 28 земаља у претходном периоду повукло та признања", рекао је Ђурић.

Ђурић истиче да се од српске делегације чула истина о страдању и тешкој судбини нашег народа, али и да се добија подршка за један нормалан однос.

"Због тога што је Србија земља будућности, земља која пружа руку свима, земља која може да се похвали да има најбоље резултате у ширем региону, земља која и на ружне оптужбе одговара на један достојанствен начин", реко је је шеф српске дипломатије.

Ђурић је рекао да грађани треба да знају да у Уједињеним нацијама и пред целим светом председник Вучић и делегација Србије чувају образ наше земље.

Министар је навео да га током данашњег дана очекују бројни билатерални састанци, као и обраћање на састанку земаља Г20, где је Србија позвана као гост.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи