Читај ми!

Дачић: Србија посвећена сузбијању илегалне миграције и свих видова криминала

Mинистар унутрашњих послова Ивица Дачић истакао је на 10. јубиларном Министарском састанку Самита Западни Балкан "Берлински процес", да је Србија појачаним мерама значајно смањила и успорила миграторна кретања преко своје територије.

Ивица Дачић је истакао да је у периоду од 1. јануара до 2. септембра на  државним границама Србије евидентиран пад од 61,8  одсто у броју незаконитих прелазака државне границе (10.216) у односу на исти период претходне године (26.775).

Смањење броја незаконитих прелазака регистровано је како на улазу у  Србију(63 одсто), тако и на излазу (55,5 одсто), нагласио је министар.

Указао је да је почетком ове године број незаконитих прелазака на спољним границама ЕУ на западно-балканској рути смањен за трећину, а да је наша земља дала кључни допринос том смањењу.

"Република Србија је посвећена јаком, јединственом, регионалном, али и глобалном одговору на овај феномен, уз посебан осврт на праћење промена модела кријумчара и трговине људима", рекао је Дачић и нагласио интензивну сарадњу са партнерским службама у региону, а нарочито са Европолом и ФРОНТЕКС-ом.

Добровољни повратак ирегуларних миграната

Указао је и на значај асистираног добровољног повратка ирегуларних миграната у земље порекла, као једног од најважнијих института у сузбијању ирегуларних миграција.

Истакао је неопходност његове континуиране промоције, како би ирегуларни мигранти били информисани о могућностима које имају за повратак у своје земље порекла.

"Од фебруара 2024. године, издаје се путна исправа за избеглице, а у току је и израда Мастер плана за ЕУРОДАК са ФРОНТЕКС-ом“, рекао је Дачић.

Интензивна сарадња у сузбијању криминала

Истакао је да МУП у свом свакодневном раду остварује интензивну сарадњу са иностраним партнерима у региону, Европи и шире.

"Протеклих година, успешно су реализоване бројне паралелне истраге, као и предмети у оквиру заједничких истражних тимова, што представља потврду квалитета и неопходности оперативне међународне сарадње у сузбијању организованог криминала. Један од главних циљева је одузимање имовине проистекле из кривичног дела, као најјачи ударац криминалу", нагласио је Дачић на Министарском састанку Самита Западни Балкан "Берлински процес".

уторак, 17. септембар 2024.
18° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи