Читај ми!

Дан српског јединства, слободе и националне заставе – изазови опасни као и у прошлости, борба за вековне идеале

Свечана академија поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе одржана је у Српском народном позоришту у Новом Саду. Премијер Милош Вучевић поручио је да изазови са којима се суочавамо нису ништа мање опасни од оних са којима су се суочавали наши преци. Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се Србија и српски народ враћају себи. Од јединства, али јединства искључиво у добру, зависе сва срећа и сви успеси Срба, и лични и заједнички, рекао је патријарх Порфирије.

Србија и Република Српска обележиле су заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који је установљен на годишњицу пробоја Солунског фронта, 15. септембра 1918. године.

Свечана академија одржана је у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Присуствовали су премијер Милош Вучевић, председница Скупштине Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан председништва БиХ Жељка Цвијановић, поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије, као и други представници државног и политичког врха.

Организатори свечаности су били одбори за неговање традиција ослободилачких ратова Влада Републике Србије и Републике Српске.

Поводом обележавања празника, председник Александар Вучић примио је у Председништву ученике и наставнике основних школа и председнике општина из Републике Српске и Црне Горе.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележен је и у згради Конзулата у Минхену у Савезној Републици Немачкој. 

Празник први пут прослављен 2021. године

Закључком Владе Србије од 11. септембра 2020. године, дан пробоја Солунског фронта, 15. септембар, обележава се као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а истоветну одлуку дан раније донела је Влада Републике Српске.

Празник је први пут свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, 2022. године у Бијељини.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи