Читај ми!

Дачић: Потврђено стратешко партнерство Србије и Кине, реализовани сви задаци

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић истакао је у завршници своје вишедневне посете Народној Републици Кини да је овом посетом још једном потврђено стратешко партнерство Србије и Кине и у потпуности реализовани сви задаци задати стратешким документима између Србије и Кине које су потписали председници ових држава Александар Вучић и Си Ђинпинг.

Оценивши посету врло успешном у циљу даљег јачања билатералних односа двеју држава које повезује челично пријатељство, министар Ивица Дачић је нагласио да је договорен низ активности у области унутрашњих послова које ће се у наредном периоду реализовати и најавио скорију посету министра јавне безбедности Народне Републике Кине Ванг Сјаохонгa Србији.   

"Што се тиче унутрашњих послова, односно јавне безбедности, наша позиција је ту да реализујемо оно што су двојица председника договорила. У том погледу, кинески партнери су веома задовољни што смо дошли у посету, што сам учествовао на међународној безбедносној конференцији у Лианјунгангу која је сада већ традиционална и окупља тридесетак министара унутрашњих послова из целог света", рекао је Дачић.

Са друге стране, додаје министар, имали смо и низ практичних активности, вежбу специјалних  полицијских јединица Србије и Кине у Гуангџоуу, и исто тако имамо веома успешну акцију међусобних патрола кинеске и српске полиције, о чему су писале и највеће кинеске новине и показале слику.

Према његовим речима, резултат ове посете, као и сусрет са првим човеком Хонг Конга Ли Качиуом, је и отварање новог простора за сарадњу са овим Специјалним административним регином Кине који услед своје велике економске снаге представља један од највећих светских финансијских и трговинских центара.

"Први пут смо ми из власти у Србији имали контакт са властима Хонг Конга, који је економско и светско чудо, који се простире на свега 1.100 квадратних километара, а има више од седам милиона становника, који има годишњи БДП већи од 360 милијарди долара. Налази се међу три или четири највећа финансијска, поморска, а свакако је највећи трговински центар у свету", рекао је Дачић и додао да је извршни директор Хонг Конга истакао низ могућности даље сарадње у наредном периоду.

Министар је у име председника Србије Александра Вучића позвао извршног директора Качиуа да посети Србију чиме би се, како је истакао, отворило ново поглавље у сарадњи јер је циљ Србије брз економски развој попут развоја Хонг Конга и неких других држава у Азији.

Од 1. октобра директна авионска линија за Гуангџоу

Министар Дачић се осврнуо и на веома добре разговоре које је у Шенџену имао са Џанг Јонгом, председником компаније Хуавеји за сарадњу са јавним сектором и владама која је, према министровим речима, стратешки партнер у развоју инфраструктурне и информационо-технолошке логистике за МУП и за грађане Србије.

Министар је, такође, најавио да ће од 1. октобра бити отворена и директна авионска линија за Гуангџоу, а за Шангај у новембру.

Министар Дачић је изразио задовољство што је имао прилику да по први пут посети Хонг Конг и разговара са комесаром Ђианчуном о модалитетима будуће сарадње у областима од заједничког интереса.

Дачић је поновио значај личних односа двојице председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, и истакао важност потписаних докумената о стратешкој сарадњи, на чијим темељима се стварају могућности операционализације и даљег подизања нивоа наших пријатељских односа.

Такође, српски министар је истакао важност међусобне подршке у међународним органима и организацијама и информисао сарадника о тешком положају Срба на Косову и Метохији.

Министар Дачић је још једном захвалио НР Кини на недвосмисленој подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

субота, 14. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи