Читај ми!

Дачић у Пекингу: Кина један од најважнијих партнера Србије

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, током првог дана званичне посете Кини, састао се у Пекингу са државним саветником и министром јавне безбедности Народне Републике Кине Ванг Сјаохонгом. Кина је један од најважнијих спољнополитичких партнера Србије, поручио је Дачић.

Ивица Дачић је започео вишедневну посету Кини, састанком са државним саветником и министром за јавну безбедност Кине Ванг Сјаохонгом у Пекингу.

Дачић је истакао да је Кина један од најважнијих спољнополитичких партнера Србије.

Захвалио је Ванг Сјаохонгу на топлој добродошлици и у срдачном разговору изразио задовољство због развоја свеукупног нивоа билатералних односа и сарадње, и додао да је од изузетног значаја што се наши односи темеље на принципу стратешког партнерства, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Двојица министара су у пријатељској атмосфери разменила мишљења о имплементацији Заједничке изјаве коју су потписали председници Александар Вучић и Си Ђинпинг, а разговарали су и о даљем развоју односа Србије и Кине у области унутрашњих послова и безбедности, међународне сарадње, ирегуларних миграција, борбе против трговине људима, борбе против тероризма, наставку заједничких патрола, обукама, међусобној подршци у Интерполу, размени информација, као и о унапређењу безбедности инфраструктурних пројеката у оквиру пројекта "Појас и пут”.

Током разговора, Дачић је посебно подвукао важност успостављања сталног система међусобних консултација и размену посета на високом нивоу, и пренео спремност да уложи напоре у циљу даљег јачања наше свеукупне сарадње.

Такође, српски министар је захвалио на подршци Кине у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, посебно за доследну и недвосмислену позицију по питању непризнавања самопроглашене независности Косова, истичући да Србија подржава политику "једне Кине”.

Двојица министара су истакла да ће даљем јачању изванредних политичких и традиционално пријатељских односа наших земаља значајно допринети висок ниво личних односа председника Србије Александра Вучића и председника Кине Си Ђинпинга, осврнувши се на недавну посету кинеског председника нашој земљи, која је од историјског значаја.

Говорећи о одличној сарадњи два министарства, министар Дачић је искористио прилику да упути позив свом кинеском колеги да посети Србију, а такође је и пренео поздраве председнику Кине Си Ђинпингу од председника Србије Александра Вучића.

Глобални форум у Лианјунгангу, САЈ на вежби у Гуангџоу

Дачић је навео да након састанка са министром Сјаохонгом, специјалним возом путује до Лианјунганга, где се одржава Глобални форум о сарадњи у области јавне безбедности.

На тој конференцији учествоваће велики број министара унутрашњих послова, између осталих и председник Интерпола.

Дачић је најавио да ће се трудити да има што више билатералних састанака.

“Након тога идем у Гуангџоу, где ће бити одржана заједничка вежба специјалних јединица. Са наше стране учествоваће припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ). Такође, посетићемо и мешовите патроле", најавио је министар.

Дачић је додао да ће потом отпутовати у Шенџен, где ће разговарати са партнерима са којима Србија сарађује на плану информационих технологија.

“На крају нашег боравка у Кини посетићемо Хонг Конг, што је можда и прва посета том граду у нашој историји", подвукао је министар Дачић.

недеља, 08. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару