Рајић: Мере Београда могле би да подстакну међународну заједницу да оштрије реагује

Због све теже ситуације на Косову и Метохији, председник Александар Вучић представио је наредне потезе државе усмерене на отклањање последица једностраних акција Аљбина Куртија и враћање на оно што је договорено у дијалогу. Предраг Рајић, саветник председника Владе, каже да би ова сет мера могао да постакне међународну заједницу да оштрије реагује.

Блокаде српских институција на северу Косова и Метохије и даље трају. Као одговор - Београд најавио низ мера. Кораци ће бити предузети у 5 области.

Предраг Рајић, саветник председника Владе и политички аналитичар, рекао је да би овај сет мера могао да постакне међународну заједницу да оштрије реагује.

Међународна заједница је та која може да искористи нешто из палете инструмената притиска на Аљбина Куртија и на власти у Приштини да почну да се понашају у складу са оним што је прописано и што је потписано. Међутим, видимо да осим деклараторних осуда, они нису предузели неке мере", рекао је Рајић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Сваки дан подизања тензија је, наводи, дан који нам доноси неизвесност.

"Курти се у континуитету труди да изове конфикт између Срба и Албанаца у који би се умешао НАТО на страни Албанаца, а он остварио свој мегаломански циљ, а то стварање велике Албаније са центром у Приштини а не у Тирани, где би он био први лидер такве творевине, а очигледно у том његовом плану услов који се мора испунити је етничко чишћење Срба на којем он ради и где се труди да што више отежа живот наших сународника", рекао је Рајић.

И управо због такве ситуације, председник Александар Вучић је рекао да ће поново бити упућен захтев да се врати српска војска и полиција на Косово и Метохију.

а нама је да инсистирамо на ономе што је прописано актима попут споразума из Куманова и Резолуције 1244. Дакле, тај повратак је предвиђен", рекао је Рајић. 

Према његовим речима, постоји низ услова које се морају испунити.

"Један од услова да би се повратак догодио јесте и тај да управо Беорад иницира тај елемент захтевом званичнику Кфора. Командант Кфора процењује да ли је то сврсиходно или није. Видећемо. Ја нисам приметио код међународне заједнице неки озбиљни заокрет", навео је Рајић.

Курти жели да Србима учини живот немогућим

Председник је синоћ најавио да ће у наредних 45 дана бити усвојен закон којим се Косово и Метохија ставља под посебну заштиту, односно да се Аутономна Покрајина Косово и Метохија прогласи за подручје посебне социјалне заштите, чиме ће бити загарантовано право на финансијску подршку за незапослене.

"То су мере које су пре свега усмерене на побољшање живота или макар очување оног стандарда које су Срби имали до насилног заузимања српских институција у четири општине на северу КиМ", рекао је Рајић. 

Ове мере су, указује, пре свега усмерене на то да се стандард грађана не погоршава на оном нивоу који би то Курти желео.

"Курти у суштини жели да изазове један елемент који се у теорији назива приморавање на депортацију. Дакле, он жели да толико учини живот немогућим и тешким, да они који се двоуме да ли да остану ту, у неком моменту преломе и кажу, не могу ја више ово, и оду са те територије", навео је Рајић.

"И зато, уз насилно преузимање институција, имате и премлаћивање и хапшање српских младића, зато имате привођење и хапшење људи који изражавају свој протест тиме што звижде или користе пиштаљке", указао је Рајић.

"Ми смо увек ту да разговарамо"

Све ово што се дешава на КиМ биће део једне глобалне дипломатске борбе у наредном периоду.

Како је председник рекао, у наредних месец и по два чека га сусрет са 60 светских лидера, премијера и председника држава, које ће известити о ономе што се дешава у јужној покрајини.

"Ми немамо другог избора него да се служимо дипломатским инструментима. Ми да ратујемо нећемо, ми смо то више пута поновили, ми се руководимо девизом да је боље 100 година преговарати него један дан ратовати", рекао је Рајић.

"Ми смо увек ту да разговарамо и да покушамо да кроз диалог дођемо до неких одрживих решења.Проблем је у другој страни, односно у Приштини, у Куртију конкретно, који одбија сваку врст дијалога и који фанатично заступа своје екстремистичке ставове", истакао је Рајић.

Што се тиче најављене нове рунде дијалога Београда и Приштине, Рајић каже да није превелики оптимиста.

"Ми смо ту, ми желимо да разговарамо, није проблем у нама. Ми хоћемо да предложимо, ми хоћемо да саслушамо, проблем је у томе што с друге стране имамо некога ко има своје мегаломанске циљеве и који ће сасвим извесно, водити ка продобљивању кризе на КиМ што, бојим се, угрожава и комплетну регионалну стабилност", рекао је Рајић.

субота, 14. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи