Настављено суђење Драгиши Миленковићу у Приштини

У наставку суђења Драгиши Миленковићу, оптуженим за наводни ратни злочин на Косову и Метохији, испитана су два сведока тужилаштва, за чије исказе одбрана каже, да не иду и прилог оптуженог.

“Ништа ново и ништа посебно, осим што смо данас ипситали два сведока чији су искази да не кажем много лоши, али не иду прилог одбрани, а ако је реч о поступку као целини по методу прозивања и позивања, може бити прозван и позван сваки радник затвора, бивши униформисани, сви чувари затвора могу бити прозвани”, рекао је Миленковићев бранилац, адвокат Живојин Јокановић по окончању данашњег рочишта.

Сматра да је из данашњег исказа другог сведока карактеристично “да за 25 година није се сетио да пријави ништа, а кад су га позвали и прозвали нормално да је сведочио онако како је одговарало оптужби”.

“Не можемо неверовати у судско веће, све би прогнозе биле неозбиљне. Учинићемо оно што можемо, одбрана је јединствена, мислим да је на нивоу у овој фази поступка”, рекао је Живојин Јокановић.

Наставак суђења заказано је за 8. новембар.

Драгиша Миленковић из Кишнице код Грачанице, 10. јануара 2024. на првом рочишту изјаснио се да није крив за ратне злочине, али се изјаснио кривим за недозвољено држање оружја.

Оптужница Специјалног тужилаштва од 26. децембра 2023. године, терети Драгишу Миленковића да је у периоду ратних дејстава на КиМ 1998-1999. у Приштини и Липљану, у саизвршилаштву са другим затворским службеницима, Љубомиром Чимбуровићем, бившим директором Окружног затвора у Приштини, Предрагом Брадићем и Миливојем Ивићем, бившим затворским чуваром, “систематски малтретирао затворенике Албанце, мучећи их разним алатима као што су гумени штапови, металне шипке, електрични каблови, водоводне цеви, ударци ногама и рукама, све до пребијања, наношења телесних повреда”.

Жртве су, наводи се у оптужници, објасниле да су после премлаћивања осећале јаке болове у целом телу, да су претрпеле психичко насиље, да су остављани без хране скоро недељу дана, озбиљно угрожавајући животе и услед тога и непрекидног премлац́ивања доживљавали су стање анксиозности и страха.

Овим се Миленковић терети да је извршио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва".

петак, 13. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи