Читај ми!

Миливојевић: Напад на амбасадорку Србије рефлексија политике коју Приштина спроводи на КиМ

После напада на амбасадорку Србије у Шпанији, некадашњи дипломата Зоран Миливојевић за РТС каже да ако се испостави да је реч о нападачу албанске националности, онда је то резултат политике коју Приштина спроводи на Косову и Метохији. "То иде јако широко, поготово ако су симболи такве политике управо организације као што је ОВК, која је свој политички кредо имала у оружју, дакле у насиљу, у тероризму, у сепаратизму, а не у класичним политичким механизмима", рекао је Миливојевић.

Миливојевић објашњава да ако се потврди да је нападач на амбасадорку Србије припадник албанске националности из дијаспоре, онда су то рефлексије онога што се дешава на КиМ, и политике коју Приштина спроводи.

"Ово што се догађа сад на КиМ, погром српског народа производи две реакције, прво једну мржњу, међунационалну према Србима, и ово што се десило у Мадриду је манифестација тако нечега, бар према ономе што смо могли да видимо. Ако сте Србин, ако имате било какве везе са Србијом, посебно ако сте њен представник, онда се види да сте предмет мржње. И с друге старне производи поново употребу једног механизма, борбе за политичке циљеве уз употребу силе, метода које чак иду до тероризма", рекао је Миливојевић за РТС.

Некадашњи дипломата каже да је ово озбиљна опомена, посебно ако се сетимо и претњи од пре месец дана упућених амбасадама у Швајцарској, у Немачкој и Аустрији.

"Треба рећи да је у Европи врло широко распрострањена албанска дијаспора. Видимо сада у предизборној кампањи да се актуелна власт  привремених институција у Приштини, и Курти, управо обраћају дијаспори, подиже се тензија у вези с том, рекао бих, политиком остваривања политичких циљева и силом, оно што се примењује сада на Косову и Метохији, али и промоција те великоалбанске политике која је пре свега уперена против Срба. Мала је та линија разграничења између једне радикалне политике и употребе свих средстава, укључујући и терористичких метода, за остваривање те политике, како би се с једне стране произвео страх, а с друге стране и притисак како би се ти политички циљеви испословали на краћи рок, на један бржи начин, на један директни начин", рекао је Миливојевић.

Повећати безбедност у дипломатским представништвима

Зоран Миливојевић каже и да Шпанија вероватно није случајно изабрана.

"Ово сасвим сигурно може бити мотив и повод за акције у Шпанији због тог чврстог става Шпаније. Ја бих рекао да је Шпанија међу ових пет земаља које нису признале, које су чланице Европске уније некако најтврђа са ставом. И доследна је том ставу, то може да буде први мотив", рекао је Миливојевић.

Каже и да од Шпаније треба тражити истрагу до краја, хватање извршиоца и предузимање конкретних мера, али да то треба да важи и за све друге земље у којима је већ било претњи. Безбедносне мере на нивоу дипломатског конзуларног представништва је генерално потребно повећати, без обзира на то где имамо та дипломатско-конзуларна представништва, каже Миливојевић, јер данас вам је све доступно, данас се свугде може доћи. Сви запослени морају да буду упозорени, јер на мети не мора да буде обавезно амбасадор, истакао је он.

иво безбедности мора да се подигне, мора се позвати, ако хоћете и на Бечку конвенцију о дипломатско-конзуларним односима, обавезама државе домаћина, да се води рачуна о безбедности целокупног особља. Има генералних конзулата који су разбацани, рецимо, по Немачкој, Аустрије, не мора то обавезно да буде Берлин", нагласио је Миливојевић.

Вербалне осуде немају смисла ако нема мера

Миливојевић упозорава да уколико се дозволи ескалација на Косову и Метохији, илузија је да очекујемо да то нема концентричне кругове, да се то заустави само на том малом простору.

"То иде јако широко, поготово ако су симболи такве политике управо организације као што је ОВК која је свој политички кредо имала у оружју, дакле у насиљу, у тероризму, у сепаратизму, а не у класичним политичким механизмима", рекао је Миливојевић.

Миливојевић се осврнуо и на посету специјалног преговарача ЕУ Мирослава Лајчака Приштини.

"Оно што смо видели из Лајчакове посете Приштини, ту нема ничега новог. Знате, кључна ствар су мере. Ми смо чули и вербалне осуде, видели смо да ова политика, бар тако изгледа, баш не одговара неким интересима западних сила, које имају кључну улогу у преговорима. Међутим, ако нема мера, тешко да можемо имати неки напредак. И из онога што се може видети, приштинска страна не мења став. Они просто сматрају да ово што раде, да је то легитимно, легално, да је то у функцији њихових мандата и нечега што је у њиховој надлежности. Покушавају да се потврди косовска државност по сваку цену, од тога се не одустаје и понављам, уколико нема мера према тој политици која се спроводи, нећемо имати резултат, без обзира на састанке. Кад је реч о Србији, Србија никад неће одустати од дијалога", истакао је Зоран Миливојевић у разговору за РТС.

Некадашњи дипломата сматра да вербалне осуде немају смисла ако нема мера.

"А мере могу да спроведу управо они. Дакле, ми имамо тамо Кфор, имамо Еулекс, имамо институције иза којих стоји Запад. Дакле, они имају механизме и мере којима могу да делују и којима могу да реагују. Ето, то је суштина целе приче. Уколико заиста желе мир и некакав дијалог, суштински дијалог, не састајање ради састајања, ради форме, онда су неопходне мере", рекао је за РТС Зоран Миливојевић.

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару