Читај ми!

Девети дан блокаде српских институција на северу КиМ – Приштина затворила за саобраћај пунктове Брњак и Мердаре

Девети је дан блокаде зграда српских институција на северу Косова и Метохије. Више стотина запослених и даље не може на своја радна места. Приштина затворила за саобраћај административне прелазе Брњак и Мердаре, пошто су активисти више српских удружења блокирали саобраћај у близини неколико пунктова из правца централне Србије и Црне Горе.

Премијер Србије Милош Вучевић поновио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има намеру да етнички очисти Косово и Метохију од Срба. Оцењује да Србија има две опције – прва је политичка и дипломатска борба, а друга да Курти увуче Србију у сукоб.

Тзв. косовска полиција је јуче саслушала представника Српске листе Зорана Тодића. Тодић је четврти челник институција Владе Србије, чије је објекте власт у Приштини акцијом полиције затворила прошле недеље.

Због узурпирања српских институција, јуче нешто после 18 часова почела је блокада саобраћаја пар километара од административног прелаза Јариње.

Председник Удружења грађана косовско-митровачког округа Раша Ројевић рекао је да су блокирана четири од пет прелаза из правца централне Србије и Црне Горе.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак борави у Приштини како би припремио следећу рунду дијалога главних преговарача. Након сусрета са приштинским представником Бесником Бисљимијем рекао је су се договорили о датуму састанка, али да не жели да га саопшти.

Изасланик ЕУ је најавио да је током састанка било речи и о отварању моста на Ибру, у Косовској Митровици, и поновио да би мост требало да буде отворен за саобраћај, али само у сарадњи "са међународним партнерима Приштине".

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упитао је због чега Лајчак сада споразум о мосту на Ибру измешта из бриселског дијалога, а "до јуче је то питање најављивао као главну тему разговора у Бриселу".

субота, 07. септембар 2024.
19° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару