Стоилковић: Позив Вучевићу да посети Скопље, разговори о регионалној сарадњи

Потпредседник Владе Северне Македоније Иван Стоилковић рекао је за РТС, уочи састанка са премијером Србије Милошем Вучевићем, да доноси иницијативу за одржавање заједничких седница две Владе и позив премијеру да посети Скопље.

"С обзиром да и сутра имамо наставак састанака са многим министрима из Србије, ја већ могу да кажем да сам одржао већ прву заједничку седницу влада и мислим да је то и наш домаћин, председник српске владе прихватио већ у разговорима, али мислим да ће вечерас прихватити и да ћемо утврдити редослед догађаја", рекао је Стојилковић за РТС.

Рекао је да доноси позив председника македонске владе за узвратну посету председника српске владе Скопљу крајем септембра, почетком октобра.

"Отварамо многа питања у вези са регионалном сарадњом и стабилности, а ту су пре свега питања Отвореног Балкана", рекао Стоилковић.

Навео је да је Отворени Балкан у Северној Македонији наишао на велико одобравање и да ће и нова Влада наставити сарадњу.

"Према подацима који су везани за јучерашњи дан, скоро 34.000 грађана повукло тагове, што значи да се половина од њих већ користи на путевима и по Србији и с обзиром на чињеницу да се спрема унификација зеленог картона на следећој седници представника Србије, Македоније и Албаније везано за Отворени Балкан, тако да у том смислу неке ствари се померају напред", рекао је Стоилковић.

Највећи број грађана Северне Македоније, каже, Србе и Србију виде као најближе.

Делегација Владе Северне Македоније је у посети Београду. Потредседници македонске Владе Иван Стоилковић и Александар Николоски и министар спољних послова Тимчо Муцунски разговарали су са председницом Скупштине Аном Брнабић.

Како се наводи у саопштењу, Северна Македонија ће увек моћи да рачуна на подршку и партнерство - из Србије.

Закључено је да ће се обе стране усредсредити на конкретне пројекте и иницијативе, са циљем даље интеграције и унапређења односа две земље.

четвртак, 05. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару