Читај ми!

Жиофре: Србији милијарду и по евра у наредне три године

Септембар, месец европских вредности, обележиће бројне манифестације у Србији, а у центру Београда биће отворена и Евроспка кућа у којој ће се грађанима Србије кроз дискусије, изложбе и радионице приближити ЕУ. Шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Емануел Жиофре за РТС каже да ће Србија, спровођењем реформи у наредне три године, Планом раста добити око милијарду и по, од укупно шест милијарди евра, колико је опредељено за све земље Западног Балкана.

Европска кућа биће отворена у срцу Београда, у Кнез Михајловој улици, и биће место сусрета и окупљања.

"Имали смо Инфо центар, али нам је требало нешто веће, како би људи могли да се сусрећу, дискутују... Имамо изложбе и радионице, дакле, све оно што је потребно да заинтересовани сазнају више о ЕУ. Живот Европске куће ће зависисти и од Срба, и тога колико ће желети да се укључе у овај пројекат", поручио је Жиофре.

"Јасна подршка Србији на европском путу"

Говорећи о недавној посети француског председника Емануела Макрона, шеф Делегације Европске уније у Србији каже да је посета Макрона била веома важна, како на билатералном плану, тако и када је реч о евроинтеграцијама.

"Макрон је јасно дао подршку Србији на европском путу. Сличне поруке послали су и други европски званичници. Желимо нову динамику на том путу, и морамо да искористимо овајнови замах", истакао је Жиофре.

План раста – подршка ЕУ реформама у земљама Западног Балкана

План раста који је усвојен пре пар месеци такође показује колико је ЕУ озбиљна када говори о проширењу, рекао је амбасадор Жиофре, истичући да је за земље Западног Балкана издвојено шест милијарди евра.

"Земље Западног Балкана треба да направе листу реформи, и сваки пут када се реализују неке од њих, то ће бити пропраћено средствима из ЕУ која ће поспешити њихов економски раст. Када говоримо о финансискијм средствима, Србија би у наредне три године требало да добије милијарду и по евра. Свака реформа коју је Србија идентификовала и реализовала биће исплаћена средствима која ће се користити за обнову железнице и сличне пројекте. ИПА средства остају и користиће се у социјалном сектору, заштити животне средине, али и за инфраструктурне пројекте", објаснио је Жиофре.

Жиофре каже да ће реформе у оквиру Плана раста у потпуности бити у складу са реформама које Србија мора да спроведе како би отварала и затварала поглавља на путу ка чланству у ЕУ.

"Потребна су додатна средства како би Србија била конкурентнија на тржишту. Зелена и дигитална транзиција мора да иде брже и дубље, ту је и образовни систем који треба младима да пружи вештине потребне за рад у савременом свету. Четврта област која је означена чине реформе које треба да се спроведу у области владавине права", рекао је Жиофре.

"Нормализација односа Београд и Приштине кључна"

Говорећи о последњим потезима Приштине и заузимању српских институција на северу Косова и Метохије, шеф Делегације ЕУ у Србији каже да нормализација односа Београда и Приштине остаје кључно питање у преговорима.

"То подразумева и реализацију свих досадашњих споразума, укључујући и формирање Заједнице српских општина (ЗСО)", истакао је Жиофре.

Када је реч о ифраструктурним пројектима на којима ЕУ заједно са Србијом ради, амбасадор Жиофре каже да их има толико да не може свих ни да се сети.

"Ради се пуно пре свега на реконструкцији железнице. Радимо на 'Тиршовој 2', имамо пројекте из екологије, обновљиве енергије. Ово је важан сигнал за даље евроинтеграције Србије. Србија има ресурсе који су важни, попут литијума за производњу батерија, али је важно и то како најбоље сачувати животну средину. Имамо еколошке стандарде и знања која можемо да пренесемо Србији", истакао је Жиофре.

Говорећи о увођењу нових правила када је реч о путовању у земље ЕУ које ступају на снагу већ за недељу дана, шеф Делегације ЕУ у Србији подсећа да постоји пуна либерализација за земље Западног Балкана.

"Али ЕУ мора да заштити своје границе, и да зна ко улази и излази из ње. Имаћемо посебан систем попуне формулара намењен оним земљама којима нису потребне визе, а ту су и земље Западног Балкана. Све ће бити електронски и веома лако, плаћаће се 7 евра и то ће важити три године", рекао је за РТС амбасадор Емануел Жиофре.

среда, 04. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару