Вучевић: Сваки грађанин Србије је безбедан, не смемо да дозволимо да нас деле

Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је у Новом Пазару да сваки грађанин Србије, без обзира на националност или вероисповест мора да буде и јесте безбедан у Србији и да не сме да се дозволи да нас ико дели, јер како је рекао, непријатељи Србије то раде вековима.

Премијер је рекао да је то је нешто о чему нема преговора и нема размишљања.

"Као што свако ко крши закон и Устав ове државе, без обзира да ли је ове или оне националности или вероисповести, исто је одговоран и не може да буде заштићен због тога", рекао је Вучевић након обиласка спортске сале у Новом Пазару.

Вучевић је рекао да је важно да се држимо заједно и да је његова суштинска порука доласка у Нови Пазар да желе да нас поделе они који нам вековима не дозвољавају да живимо у миру.

"То су сви они који не желе да ми будемо стабилни и независни, него желе да зависимо од неких других. Сви они који никад нису дозволили да се балкански народи договарају на Балкану", рекао је Вучевић и оценио да би се Срби, Бошњаци и други народи који овде живе лакше договарали сами и у Босни, и у Србији, и свуда.

"Него увек мора да дође неко ко је паметнији од нас са стране па да нам он нешто модерира и да нам он нуди неке добре услуге", рекао је Вучевић.

Додао је да, када погледате историјске књиге, без обзира ко их је писао, да ли српски историчар или бошњачки историчар, видеће се да је увек неко са стране долазио.

"Не смемо да дозволимо да нас поделе они који би да посвађају муслимане и православне хришћане. Па нека свако донесе закључак ко је то. А ја мислим да је свако довољно информисан и свестан ко то ради и зашто то ради. То је нешто што не смемо да дозволимо", поручио је премијер.

Он је рекао да нема никакав проблем са евентуалним већим учешћем Бошњака у државним органима, али да би волео да види веће активности бошњачке заједнице са жељом да учествује у тим органима.

"Сигуран сам да није потпуно пропорција каква би требало, као што сам сигуран да не можете увек по националном или верском кључу да попуњавате сва места. Имали смо тај пројекат у бившој Југославији, па се није показао потпуно успешим, али равномернија и равноправнија заступљеност свих који живе у нашој држави је потребна и неопходна", рекао је Вучевић.

Додао је да то искрено мисли, пошто долази из средине која је више национална и више верска и увек је те ствари разумео или се трудио да их разуме. Истакао је да је поносан што влада, коју предводи, има два бошњачка министра и да нема проблем да их сутра буде још више, али да би волео да види и веће активности бошњачке заједнице са жељом да учествује у државним органима, и то не само у Пазару, Сјеници или Тутину, него да то буде на територији целе Републике.

"Ја сам с министром туризма и омладине Хусеином Мемићем имао неколико разговара. Рекао сам му немој само да се бавиш овим делом Србије, ти си министар за целу Србију. Без обзира из које странке долазиш или ком народу припадаш, ти си министар за целу државу и равноправан си као сви други министри. Без обзира које су нације, вере или из ког града су дошли", навео је Вучевић.

Он је додао да верује да је Мемић осетио да има праву и пуну подршку. "Треба још много тога да радимо и нећемо ни сутра све променити да буде идеално, али ће бити оптималније", поручио је Вучевић.

'Невероватна глупост да Србија жели Србе са КиМ да пресели у Рашку'

Он је одбацио, као "невероватну глупост", тврдње Ненада Чанка и Соње Бисерко који су приликом сусрета са премијером приштинских привремених институција Аљбином Куртијем рекли да, према њиховим информацијама, Србија жели Србе са КиМ да пресели у Рашку област. Премијер је оценио да је та изјава дата да би се направила тензија између Срба и Бошњака у Рашкој области.

"Да би правили алиби Куртију за наставак терора и притиска над Србима на КиМ, да ако, не дај Боже, Срби крену да напуштају масовно север, да кажу да је то одавно припремљена акција од стране Београда. А онда, имају још овај посебно одвратан део да би то неко радио намерно и мењао међуетничку структуру овде у рашкој или санџачкој области", упозорио је Вучевић.

Истакао је да се Србија бори да задржи сваког Србина на КиМ.

"Нама је опстанак Србије на КиМ директно повезан са опстанком Срба на КиМ. Суштински, нема Србије на КиМ без Срба у њој", нагласио је Вучевић.

Председник Владе Милош Вучевић обишао је реконструисану Основну школу "Десанка Максимовић" у Новом Пазару у склопу које је изграђена и спортска дворана и рекао да ће Србија ће наставити са улагањима у тај крај.

Како је додао циљ је да се што више људи врати у Пазар, без обзира да ли су Бошњаци или Срби, да се врате и да не живе по Немачкој, Швајцарској, Аустрији, него да се врате у свој град и своју државу.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац захвалио је Влади Србије јер су ђаци у том граду добили још једну савремену школу и нагласио да је Влада Србије само у последње две године уложила више од 150 милиона евра.

уторак, 03. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару