Читај ми!

Од блокаде српских институција до нове рунде дијалога - Срби траже од међународне заједнице конкретне потезе

Срби са Косова и Метохије ће остати да живе у јужној српској покрајини упркос жељи Аљбина Куртија или неких других, порука је председника Александра Вучића. У Бриселу се надају да ће за преговарачки сто ускоро сести главни преговарачи и то им је, кажу, за сада основни циљ. Они који прате ситуацију очекују од међународне заједнице да пређе са саопштења на конкретне потезе.

И данас као и претходних дана из Брисела порука - брину их потези приштинских власти. Имају и циљ, мада не прецизирају датум да се што пре одржи нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача.

"А Европска унија, шта ћемо ми да урадимо. Ми, наравно, преносимо наш став и нашу нелагодност овим низом некоординисаних једностраних корака властима у Приштини. Могу само да подсетим да смо прошле године имали закључке Европског савета у којима су земље чланице биле веома јасне - неуспех страна у деескалацији тензија имаће последице", каже Петер Стано, портпарол Европске комисије.

Смиривању тензија не доприносе ни спекулације приштинских медија - да се Курти састао с неколико људи из Србије који су га обавестили да Београд планира пресељење Срба у Рашку област.

"Срби са Косова и Метохије остаће на Косову и Метохији, упркос жељи и Аљбина Куртија и Ненада Чанка и Соње Бисерко и многих других да Срби с Косова и Метохије нестану", рекао је председник Александар Вучић у Станарима.

Најновију блокаду у скупштини оцењују – само је нови корак у старој намери Приштине да заокружи независност укидањем свих српских институција.

"Ово је кап која је прелила чашу и ви јутрос имате ситуацију коју немате нигде у свету пред лицем целе те међународне заједнице која сваког дана прича о демократским вредностима. Осим тих саопштења које дајете и само вербалне осуде Куртија, погледајте слику из Косовске Митровице где су се људи окупили и траже једно - траже да раде”, каже председница скупштинског Одбора за Косово и Метохију Данијела Вујичић.

Индикативан је и тренутак, указују аналитичари. Куртијев потез за њих је очекиван, сваког септембра, подсећају, направи неки упад.

"На тај начин покушава да се ограничи простор за деловање институција и установа Србије. Први потез у томе је био да се укине динар као платежно средство, да се изврши додатни притисак, а сада су се створили услови да се учини и овакав један напад, што значи још једно затварање тих институција", каже координатор Националног конвента о ЕУ Драгиша Мијачић.

Да би ускоро могло да дође до нове рунде дијалога, где би за сто сели Курти и Вучић, наслућује и медијатор у разговорима. Мирослав Лајчак каже са Бледа иде у Приштину да припреми следећи састанак.

"Кад код дође до тог састанка, Лајчак неће доживети добродошлицу с обзиром на то да председница привремених приштинских институција Вјоса Османи није желела да се сретне са њим на маргинама безбедносног форума у Прагу. Тај састанак је припремни састанак за неке нове преговоре који ће се десити током јесени, од којих се не може много очекивати у овом тренутку нароћито не пре америчких избора", каже Мијачић.

До тада, каже Мијачић, гледаћемо једностране акције Приштине, и покушаје међународне заједнице да то амортизује дипломатским активностима. Не мисли да ће дати конкретне резултате.

понедељак, 02. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару