Читај ми!

Оптужница против двојице Срба за наводне ратне злочине код Истока

Специјално тужилаштво привремених приштинских институција подигло је оптужницу против двојице мушкараца М. П. и Ж. З, српске националности, због основа сумње да су наводно у саизвршилаштву починили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва.

Из тужилаштва саопштавају да се "оптужени терете да су током рата на Косову починили убиство, мучење, нечовечно поступање, застрашивање, уништавање имовине, масовну депортацију и етничко чишћење цивилног становништва албанске националности у општини Исток".

"Оптужени су и за догађаје у породицама Салихај, Имерај, Липа, Пепај итд. Истраге су откриле да су у периоду на који се односи ова оптужница била два случаја сексуалног насиља над жртвама албанске националности. Такође, током истражних радњи је доказано да је током ратног периода у општини Исток спаљено око пет хиљада кућа, убијено око 250 људи, 19 деце жртава и многа друга материјална штета”, саопштено је из тужилаштва у Приштини.

Додају да је овај кривични предмет већ предат посебном одељењу Основног суда у Приштини на даље поступање.

Окривљенима је одређена мера притвора по решењу судије за претходни поступак до нове одлуке суда.

Полција је у августу прошле године у Љубожди код Истока ухапсила Жарка Зарића, а претходно на пункту Мердаре Момира Пантића.

понедељак, 02. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару