Читај ми!

Вучевић на окупљању дијаспоре: Србији више него икада потребно јединство и снага

Председник Владе Милош Вучевић изјавио је да је Србији сада више него икад неопходно јединство и снага како би опстали не у материјалном него суштинском, односно животном смислу.

Милош Вучевић је, отварајући централно годишње окупљање дијаспоре и Срба из региона под називом "Јединство и снага – Србија" које се одржава у Дому Народне скупштине, рекао да је снага потребна не да бисмо се јуначили или некоме наудили, већ да издржимо све изазове са којима се суочавамо.

Вучевић, који се обратио скупу у својству изасланика председника Александра Вучића, рекао је да је невероватно да народ који није бројчано велики има потребу да стално тражи неке разлике међусобно уместо да ради на стварима које су далеко битније.

Подсетио је на све што се данас дешава на Косову и Метохији и на притиске са којима се суочава наша држава и народ, не само на Космету.

"Када имамо ситуацију да је забрањена ћирилица тамо где живе Срби, када је наша црква оспоравана, када смо ми који смо изгубили највише људи и који смо жртве геноцида оптужени за геноцид, онда разумете да нам је потребна снага да бисмо сачували државу, а то не можемо ако нисмо јединствени", истакао је Вучевић.

На овом дводневном скупу учествује око 250 представника удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм света, као и представници Срба из земаља региона.

Окупљање дијаспоре организује кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором.

Скупу, који се одржава другу годину за редом, присуствују и председница Скупштине Србије Ана Брнабић, потпредседник Владе Александар Вулин, министар културе Никола Селаковић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић, као и представници Српске православне цркве и потпредседник Владе Северне Македоније Иван Стоилковић.

На сусретима се разговара о темама важним за оне који живе ван Србије, а то су пре свега привредни потенцијали и Експо 2027, али и о улога дијаспоре у свему томе.

Теме скупа су и пројекату БИО4 кампус, како да се сачува култура, образовање, ћирилица, али и међународни положај Србије.

субота, 31. август 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару