Читај ми!

Петковић: Реч је о виталним институцијама за опстанак Срба на КиМ, народ доведен пред свршен чин

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да су институције, у које је упала тзв. косовска полиција, од виталног значаја за опстанак српског народа, који је тиме, оцењује, доведен пред свршен чин.

Петар Петковић рекао је у Дневнику РТС-а, поводом упада специјалаца тзв. косовске полиције у српске интситуције на северу КиМ, које су и данас блокиране, да Аљбни Курти својом антисрпском политиком спроводи етничко чишћење на Косову и Метохији.

"Дакле, свима је јасно да гашењем српских институција, Аљбин Курти и режим у Приштини желе да једном заувек заврше са српским народом и српским институцијама на Косову и Метохији. Реч је о институцијама које су од виталног значаја за опстанак нашег народа у нашој јужној српској покрајини. Дакле, реч је о институцијама које пружају минимум јавних услуга које обезбеђују и преко којих се обезбеђују и плате, и пензије, и социјална давања", истиче Петковић.

Није тачно, додаје, како у Приштини кажу да је то некакав обрачун са паралелним институцијама.

"Не постоје никакве паралелне институције када је реч о државним и локалним институцијама Републике Србије на простору Косова и Метохије. То су легалне институције Републике Србије", објаснио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Указује да такозвана косовска полиција није упала само у зграде привремених органа већ и у биро Канцеларије за КиМ, ПИО фонд, у Лепосавићу у Институт за српски језик и културу, Канцеларију за младе, Клиничко болнички центар у Косовској Митровици.

"Реч је о насилном потезу Аљбина Куртија који има за циљ протеривање Срба са простора Косова и Мтохијее. Овим потезом је српски народ доведен пред свршен чин. Уместо да се иде на деескалацију имамо 30 нових ескалаторних потеза од стране власти у Приштини", рекао је Петковић.

Приштина нервозна због посете Емануела Макрона

Он је нагласио и да време када су упали у те просторије, у 16.40, када у њима није било запослених, говори да је могуће да су чекали да француски председник Емануел Макрон заврши посету Београду, јр су због те посете били много нервозни.

"Много су нервозни због те посете која је била више него пријатељска и због уговора који су потписани, између осталог и о куповини 'Рафала'. Њима не одговара додатно позиционирање Србије на међународној сцени, посебно када је реч о ЕУ. Изнервирало их је и што је председник Макрон рекао да осуђује једностране потезе Куртија, да прати ситуацију и тежек положај Срба на КиМ и да ЗСО мора да буде формирана. Очигледно је та нервоза довела и до ове нове једностране акције Аљбина Куртија", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је рекао да су у контакту са представницима међународне заједнице којима објашњавају шта се дешава и да је то удар на дијалог, али и на све што се градило на путу нормализације претходних година.

Како је истакао јасно је да Курти не жели дијалог и да морамо да позовемо заједницу да реагује да зауставе лудило Куртија према Србима на КиМ.

"Али сведоци смо и да је било озбиљних једностраних потеза и када су затварали банку Поштанске штедионице и привремене органе и у Штрпцу и у Истоку и Клини и Пећи, видели смо саопштења и Американаца и Квинте некада јача некада блажа, ЕУ али никакве конкретне потезе након тога не. Не можете да перете руке од онога што Курти ради тиме што дате саопштење", рекао је Петковић.

Додао је да Курти потезима мења реалност на терену на КиМ.

"А они кажу идите у Брисел и тамо разговарајте. О чему да разговарамо, једностраним потезима Аљбина Куртија који неће да промени одлуке. Ви сте то допустили, нисте реаговали на прави начин када је требало. Имамо саопштења, али боље да имамо и те реакције него да немамо", рекао је Петковић.

Запад Курију гледа кроз прсте док Срби страдају

Објашњава да је добро познато ће Запад за Куртија рећи да је тврдоглав и да неће да слуша, али да ће му на крају гледати кроз прсте.

"А Срби страдају, српске институције се гасе и сви слежу раменима. Ми овде у Београду озбиљно размишљамо, водимо рачуна да заштитимо Србе али да очувамо мир. Ми ћемо наставити да и даље водимо рачуна о нашем народу и исплаћујемо давања као и до сада. То је пре свега захтев и према влади председника Александра Вучића", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Према његовим речима, Курти све више дивља и његова политика је довела до тачке усијања нарочито на северу.

"Видели смо опредељење Срба да не трпе овакво стање које доводи до стварања неподношљивих услова за живот што је јасна правна формулација за етничко чишћење. Курти наставља да спроводи све што жели, ушао је и у предизборну кампању, обрачунава се са Србима, а међународна заједница само шаље саопштења", рекао је Петковић и поновио да ће Србија и Канцелрија наставити да брине о српском народу.

Курти жели рат

Истакао је да Курти жели рат, јер му не одговара овакво позиционирање Србије у оквирима међуродне заједнице и Европске уније и зато насилним акцијама покушава да изазове реакцију Срба.

"Позивам српски народ на КиМ да остане суздржан и да демократским и мирним путем изрази свој протест, а ми ћемо наставити да се боримо за свој народ. Да будемо стрпљиви, јер терор Куртија неће још дуго да траје", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Како је рекао током ноћи је имао разговоре и са представницима међународне заједнице и са Србима на КиМ. "Све те институције су окосница за формирање ЗСО.

Наше институције су темељ за формирање ЗСО, а Курти хоће да каже нема Срба, нема српских институција, самом тим нема потребе да се формира ЗСО. То је опасно и што ће довести до продубљивања напетости", закључио је Петковић.

субота, 31. август 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару