Објављен финални извештај ОДИХР-а о локалним изборима у Србији

Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) објавила је финални извештај о локалним изборима у Србији, који су одржани 2. јуна ове године, саопштено је из Народне скупштине.

Како се наводи у саопштењу, ОДИХР је у уводу истакао да су избори били добро административно спроведени, да су кандидати слободно могли да воде кампању, као и да изборно законодавство пружа добар оквир за спровођење демократских избора. 

"ОДИХР у свом извештају наглашава да су усвојене мере у вези са наводним миграцијама гласача, те да је законским изменама из 2022. године усвојено више ОДИХР препорука. Овим закључцима из финалног извештаја недвосмислено се потврђује опредељеност Србије ка испуњењу препорука ОДИХР-а и унапређењу целокупног изборног процеса. Додатно, у извештају се похваљују локалне изборне комисије које су благовремено објављивале одлуке, повећавајући транспарентност те ефикасно и професионално спровеле изборе и највећим делом испоштовале рокове, упркос кратким временским роковима", саопштено је из Народне скупштине.

Додаје се да је ОДИХР мисија у свом финалном извештају такође и јасно навела ставке које је потребно додатно унапредити, као што су случајеви различитог тумачења прописа међу локалним изборним комисијама, увећање степена поверења у бирачки списак, медијско извештавање током изборне кампање, наводни притисак на бираче, доминација националних тема у односу на локалне, док је поновљена препорука да сезаконом дозволи да бирач својим потписом може да подржи кандидовање више од једне изборне листе.

"Изборни дан протекао уредно"

"Према финалном извештају, изборни дан протекао је уредно, а бројање гласова и табеларно приказивање резултата од стране органа који су спровели изборе углавном су позитивно оцењени. Поштоване су слобода изражавања и слобода удруживања, законски оквир омогућава подносиоцима листа приступ правном леку у сучају спора, док је транспарентност изборног поступка битно унапређена ажурним објављивањем приговора и жалби на сајту Републичке изборне комисије", истиче се у саопштењу.

Народна скупштина Републике Србије, како се додаје, наставља посвећено да ради на примени препорука ОДИХР како би се даље, континуирано, унапређивали изборни услови у Републици Србији, и остаје посвећена сарадњи са ОДИХР.

"Важно је да грађани Републике Србије знају да је рад на примени кључних ОДИХР препорука настављен и током лета, у консултацијама са релевантним организацијама цивилног друштва, као што су ЦРТА и Транспарентност Србија, са нагласком на неким од кључних препорука, као што су формирање Комисије за увид и ревизију јединственог бирачког списка и измене и допуне Закона о спречавању корупције, којима би се одговорило на препоруке везане за функционерску кампању. Очекује се да ови предлози убрзо буду и тема одлучивања Радне групе коју води Транспарентност Србија, те да буду представљени јавности на јавном слушању", саопштили су из Народне скупштине.

Напомињу да ће се сарадња са ОДИХР-ом наставити и у будућности са намером да се, у потпуно инклузивном и транспарентном процесу, у наредним месецима, примене све пропоруке и тиме додатно ојача владавина права у Републици Србији, а у интересу свих грађана наше земље.

"Овим путем још једном се захваљујемо ОДИХР-у на подршци и сарадњи у унапређењу изборног процеса у Републици Србији и изражавамо спремност да заједнички рад наставимо и у будућности", поручују из Народне скупштине.

петак, 30. август 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару