Читај ми!

Француски "рафал", борбени авион за будућност српске авијације

Србија и француска компанија "Дасо" потписали су уговор о испоруци 12 нових вишенаменских борбених авиона "рафал" вредних 2,7 милијарди евра. Србија је, на тај начин, постала девета држава света која ће у наоружању имати ове борбене авионе. Најмодернија верзија овог авиона, под ознаком Ф4, има нови радар и систем за праћење мета, нове ласерски вођене бомбе и пројектиле ваздух-ваздух "MICA NG" нове генерације.

Француски "рафал",  борбени авион за будућност српске авијације Француски "рафал", борбени авион за будућност српске авијације

Вишенаменски авиони "рафал" наредне су борбене летелице у наоружању српског ратног ваздухопловстава, пошто су Србија и компанија "Дасо" потписали 2,7 милијарди евра вредан уговор о испоруци 12 ових авиона.

"Рафал" ће, на тај начин, постати први француски борбени авион у наоружању српског ваздухопловства још од четрдесетих година прошлог века, када је тадашње Краљевско ратно ваздухопловство купило тешке ловце "потез 630".

И први ратни авиони у историји српске авијације били су француски, пошто је Србија 1912. године, на иницијативу војводе Радомира Путника, у Француској обучила шест пилота и купила прве летелице "блерио 11".

Последњи борбени авион западне производње уведен у наоружање ратног ваздухопловства био је амерички Ф-86Е "сејбр" 1959. године.

Нови авиони српског ратног ваздухопловства наоружани су топом калибра 30 милиметара, а "рафали" на 14 подвесних тачака могу да понесу укупно 9,5 тона различитог наоружања.

Покрећу га два мотора "снекма М88" који омогућавају највећу брзину од 2.223 километара на час, односно 1,8 маха. Борбени долет 1.852 километара. Највећа висина лета је 16,8 километара.

Развој овог авиона почео је 1984. године пошто се Француска повукла из програма европске летелице "јурофајтер" и када је полетео представљао је први француски борбени авион, који је од почетка развијан као вишенаменски.

"Рафали" са различитим пакетима наоружања могу дејствовати против циљева у ваздуху, на земљи и на мору.

Основно наоружање су пројектили ваздух-ваздух средњег домета "MICA", које у различитим верзијама имају радарски и инфрацрвени систем самонавођења.

У улози авиона за одвраћање наоружан је крстарећим пројектилом "SCALP", који је Француска развила у сарадњи са Великом Британијом, који на даљину од 250 до 500 километара може да понесе бојеву главу тешку 450 килограма.

Неколико десетина тих пројектила Украјинци су испалили на руске циљеве. Први пут је употрбљен током рата у Либији.

"Рафале" у наоружању имају Француска, укључујући и верзију која дејствује са носача авиона, затим Египат, Катар, Индија, Грчка, Хрватска, Индонезија и Уједињени Арапски Емирати.

петак, 30. август 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару