Читај ми!

Србија са француском компанијом "Дасо" потписала уговор о набавци 12 потпуно нових "рафала"

На церемонији размене потписаних билатералних докумената у Палати "Србија" у присуству председника Србије и Француске објављено је да су министар одбране Братислав Гашић и Ерик Трапије, извршни директор компаније "Дасо авијасион“, потписали уговор о набавци авиона "рафал".

Уговор о набавци авиона "рафала“ и пратеће робе и услуга потписали су министар одбране Србије Братислав Гашић и Ерик Трапије, извршни директор компаније "Дасо“.

Они су на свечаној церемонији разменили билатерална документа, након чега је уследио дуг аплауз.

Председник Вучић је у обраћању које је уследило рекао да је укупна вредност уговора 2,7 милијарди, а реч је о набавци 12 потпуно нових авиона који ће бити у власништву Републике Србије, а подразумева и комплетан логистички пакет.

“То ће значајно допринети повећању оперативних способности наше армије, потпуно другачији приступ и срећни смо што постајемо део 'рафал' клуба и хвала председнику Француске што је донео такву одлуку, што нам је омогућио да купимо нове 'рафале'“, рекао је Вучић.

Вучић је оценио да је "и на комерцијалном нивоу добро урађено“.

“Желим да вам кажем да ћемо у 2024. и 2025. ми оплатити по 15 одсто из буџета, дакле нашег новца, по 421 милион евра, само да то имате у виду, при томе нећемо повећати удео јавног дуга у бруто домаћем производу Србије“, рекао је Вучић.

Макрон о "рафалима"

Говорећи о "рафалима", француски председник Емануел Макрон је рекао да како његова земља, тако и Србија тежи независности и суверенитету, "који данас само Европска унија може да јој понуди захваљујући средствима за стратешку аутономију којима располаже".

"Избор борбених авиона 'рафала' је један јасан избор који представља вољу за дугорочним савезом између наше две земље у склопу снажне, суверене Европске уније и тај избор учествује у нашој стратешкој аутономији. Градимо нашу одбрану и желимо да оперативно будемо независни", истакао је Макрон.

Оба председника су изјавила да трансфер технологија када је реч о "рафалима" није могућа.

Вучић је, одговарајући на питање новинара, рекао да су разговори око тог уговора били тешки и да ни за шта на свету Србија не би дала трансфер технологије, наводећи да се то плаћа новцем грађана и да нити је мала, нити јефтина ствар.

Француски медији су навели јуче да се може очекивати закључивање уговора о продаји 12 француских авиона "рафал".

Србија и Француска су, иначе, постигле договор о набавци борбених авиона "рафал "у априлу током посете председника Србије Александра Вучића Паризу и сусрета са Макроном.

Карактеристике "рафала"

Сматра се да је највећа предност "рафала" могућност обављања широког дијапазона борбених задатака истовремено, без обзира на временске услове и доба дана.

"Рафали" имају интегрисан систем "Spectra" који пилоту омогућава упозорење на радарску видљивост, правовремено обавештење уколико је ка њему испаљена ракета, али Рафал може и да омета непријатељске нишанске радаре и ракетне системе који циљају користећи ласерске и инфрацрвене зраке.

Авион је наоружан топом калибра 30 милиметара, а укупно има 14 подвесних тачака које могу понети 9,5 тона наоружања, ту спадају и ракете ваздух-ваздух, али и пројектили и бомбе ваздух-земља.

"Рафале" покрећу два мотора који омогућавају највећу брзину од 2.223 километра на час (1,8 маха), борбени долет је 1.852 километра. Највећа висина лета је 16,8 километара, истиче произвођач. 

четвртак, 29. август 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару