Вулин на Палама на обележавању славе и поред забране прелета

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин стигао је на Пале, на обележавање славе те општине Велике Госпојине, и поред одлуке власти у Федерацији БиХ да му не дају дозволу за прелет како би данас посетио Србе на Палама и са њима обележио славу. Одлука Сарајева акт заоштравања односа Србије и БиХ, наводи Министарство спољних послова Србије.

На Палама је данас обележена Велика Госпојина, крсна слава ове општине, којој су присуствовали  представници Републике Српске и потпредседник Владе Србије Александар Вулин, који је поручио да су Срби у Републици Српској и Србији јединствен политички народ и да Српска увек може рачунати на сваку врсту помоћи Србије и њеног председника Александра Вучића.

"Кумство је код Срба једна од најсветијих дужности и једна од највећих части коју неко може да вам укаже и зато сам захвалан Палама и Републици Српској што сам данас кум крсне славе", рекао је Вулин.

Вулин је у своје и у име председника Србије Александра Вучића, као и премијера Милоша Вучевића, честитао свим становницима Пала крсну славу, пожелевши да је дуго славе, у здрављу и напретку, да свака следећа буде боља од прошле.

"Да можемо да се похвалимо новим добром и већим бројем. Желим мир и напредак, а сигуран сам да ће све оно што зависи од Србије и Републике Српске бити добро - да ће бити мира и просперитета", поручио је Вулин.

Према његовим речима, у оној мери у којој мир буде зависио од Србије и Републике Српске, од Срба, треба рачунати да ће мира и сигурности бити и да ничије дете неће заплакати.

"И поред забране, потпредседник Владе Србије и сенатор Републике Српске је са својим народом на Палама. Вулин, који је кум славе Општине Пале тренутно присуствује литургији у Цркви Успење Пресвете Богородице на Палама на обележавању крсне славе општине Велике Госпојине", наводи се у саопштењу.

И поред забране прелета, Вулин је дошао на Пале. Како је претходно саопштила Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима, иако су кабинет потпредседника Владе Србије, Министарство спољних послова и амбасада Србије уредно и на време доставили све потребне информације и пратећу документацију, чак и навели сврху посете, власти у Федерацији својим ћутањем и неодговарањем нису дале сагласност за прелет.

Амбасада Србије је, како је навела Влада Србије, на време испоштовала све процедуре које се у дипломатији налажу и упркос томе, власти у Федерацији нису одговориле на захтев.

"Министарство иностраних послова БиХ, на чијем је челу Елмедин Конаковић, још једном није дало дозволу за прелет српском потпредседнику владе Александру Вулину", саопштено је из Владе Србије.

МСП: Одлука Сарајева акт заоштравања односа Србије и БиХ

Одлука власти у Сарајеву да поново не дозволе прелет Александру Вулину јесте ничим изазван, безразложан акт заоштравања политичких односа Босне и Херцеговине и Србије, од чега корист не може да има нико у региону, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Министарство је навело да подизање односа Србије и БиХ на највиши ниво, као и стратешко уређивање односа српског и бошњачког народа, у самој Босни и Херцеговини, али и у читавом региону, јесте у обостраном интересу, а да ситне пакости власти у Сарајеву не доприносе том циљу.

"Када се недобронамерном односу према једном од потпредседника Владе Србије додају готово свакодневне србофобичне поруке министра спољних послова Босне и Херцеговине Елмедина Конаковића, јасно је да пред собом имамо једностран и вештачки покушај стварања кризе у односима два суседа који би по политичкој и економској логици требало да теже најбољим могућим релацијама", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова Србије изразило је наду да провокативни поступци нису трајно опредељење власти у Сарајеву, а да је "најновији талас србофобије једнократна и пролазна појава".

"Апелујемо на поједине политичке представнике Бошњака у Босни и Херцеговини да макар део енергије коју свакодневно улажу у продубљивање јаза између српског и бошњачког народа уложе у изградњу добросуседских односа са Србијом, јер то је заједничка историјска обавеза и нешто што од нас очекују и европски партнери", закључује се у саопштењу МСП.

среда, 28. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару