Читај ми!

Дрецун: Посета Макрона сигнал да односи Србије и Француске имају капацитет да прерасту у стратешко партнерство

Председник Одбора за одбрану и унутрашња питања Милован Дрецун рекао је за РТС да је најављена посета председника Француске Емануела Макрона Београду показатељ да односи Србије и Француске имају капацитет да прерасту у стратешко партнерство.

Председник Француске Емануел Макрон, боравиће у званичној посети Србији 29. и 30. августа. Угостиће га председник Србије Александар Вучић.

Председник Одбора за одбрану и унутрашња питања Милован Дрецун рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да билатерални односи између Србије и Француске напредују, да су веома динамични, перспективни, те да имају капацитет да прерасту у једно важно, стратешко партнерство.

"Мислим да ће ова посета бити наставак свега тога и трасирање пута за даљи развој", каже Дрецун.

"Став Француске важан по многим питањима"

Указује да је нама битан став Француске по многим питањима.

"Француска је једна од најутицајнијих земаља Европске уније. Њен однос према проширењу, напретку кандидата за чланство у ЕУ је изузетно битан. Француски глас има велику тежину у свим институцијама Европске уније и генерално на међународном плану, и очекујем да ће ова посета заиста учврстити тај билатерални однос две земље који иде путем успостављања стратешког партнерства", каже Дрецун.

То партнерство, указује гост Јутарњег програма, има једну "рак рану", а то је однос Француске према питању Косова и Метохије.

"Они су признали лажну државу Косово, а не смемо да дозволимо да нас то омете и да нас спречимо да градимо, свуда где можемо, добре односе", истиче Дрецун.

Стварање оквира за даљу економску сарадњу

Указује да је поред политичких оцена које ће бити изнете током посете француског председника Емануела Макрона важно стварање оквира за даљу економску сарадњу, која, каже, треба да буде на највишем технолошком нивоу.

"И Србија и Француска су сада земље које се налазе у жижи развоја вештачке интелигенције и о томе ће се доста разговарати. Ту су велики инфрастуктурни пројекти", каже гост Јутарњег програма.

Указује да Француске компаније располажу са најсавременијом технологијом.

"Оне имају добар менаџмент, добро управљање и могу да буду веома добри носиоци великих инфраструктурних пројеката. И оно што је свакако од посебног значаја што би односе Србије и Француске издигло на квалитативно изузетан висок ниво јесте могућност куповине најсавременијих борбених авиона 'рафал' од Француске.

"Јер кад вам неко трансверише ту изузетно осетљиву војну, најсавременију техннологију онда за дужи период се опредељује да са вама гради стабилне, напредне, добре политичке односе и генерално добре односе", каже Дрецун.

Цело гостовање Милована Дрецуна можете погледати у видеу на почетку текста.

понедељак, 26. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару