Влада Србије: Југословенска кинотека мења назив, манастир Манасија добија статус непокретног културног добра од изузетног значаја

Влада Републике Србије усвојила је на ј седници више одлука које се односе на утврђивањe мера заштите, граница заштићене околине и мера заштите заштићене околине споменика културе као непокретног културног добра од изузетног значаја, као и археолошких налазишта која су добила статус изузетног значаја.

Статус непокретног културног добра од изузетног културног и историјског значаја добио је манастир Манасија који је грађен, уз прекиде, у периоду између 1406. и 1418. године, под ктиторством деспота Стефана Лазаревића. Иако је у значајној мери оштећено, сликарство овог манастира представља највећи домет српске уметности 15. века, а сама Манасија јединствену споменичку целину уз остале споменике, испоснице, утврђења и остале цркве у широј околини.

Исти статус од сада имају и средњевековни манастир Ариље, у Ариљу, посвећен светом Ахилију, као и археолошка налазишта Царичин град, мађарско грбље Дворина у селу Бања и археолошко налазиште Мора Вагеи у Михајловицу, на територији Општине Неготин.

Југословенска кинотека мења назив

Чланови Владе донели су Одлуку о промени назива Југословенске кинотеке у Државни аудиовизуелни архив Србије Југословенска кинотека.

Државни аудиовизуелни архив Србије Југословенска кинотека утврђен је као централна установа заштите и очувања филмског и осталог аудиовизуелног наслеђа за територију Србије и у његовој надлежности је вођење централног регистра културних добара, као и регистра културних добара од изузетног и великог значаја у нашој земљи.

На седници је усвојено Решење о давању сагласности на Програм Црвеног крста Србије "Припрема за деловање у несрећама - обезбеђивање минималних хуманитарних потреба и примена утврђених стандарда у опремању и обуци тимова Црвеног крста за деловање у несрећама - 2024. година", којим се обезбеђује да средства прикупљена од продаје сваке карте за манифестације међународног карактера из области културе, забаве и спорта, у износу од два одсто цене карте, буду уплаћена на рачун буџетског фонда за Црвени крст Србије.

Циљ овог програма јесте јачање капацитета ЦКС, попуњавање залиха у магацинима најчешће траженим артиклима, подршка у опремању и обучавању за спровођење задатака и друго. Такође, дата је сагласности на Програм Црвеног крста Србије "Ефикасан одговор на несреће - јачање капацитета Црвеног крста за деловање у несрећама - 2024. година".

Влада је такође дала сагласност да Републичка дирекција за робне резерве бесповратно испоручи евро дизел Општини Сурдулица, у количини од 10.000 литара, а у циљу отклањања последица изазваних елементарном непогодом – пожаром.

четвртак, 22. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару