Читај ми!

Мост на Ибру - нова провокација, тест за Кфор или предизборни адут Приштине

Ситуација на мосту преко Ибра у Косовској Митровици је непромењена. И даље је затворен за саобраћај. Председник Србије Александар Вучић верује да ће тако и остати на основу разговора и обећања пре свега Кфора. Верује и да ће због кампање за изборе које је Приштина расписала за фебруар, бити нових провокација. Кфор саопштава да обављају редовне патроле као подршку одрживој безбедности широм КиМ, да бугарски војници патролирају на северу, а пољски дуж административне линије на истоку.

Данима радници на главном мосту крече графите и мурале, а како кажу, уређење инфраструктуре око моста завршавају. Док Приштина не одустаје од отварања моста, Вашингтон и Брисел данима поручују да не предузима једностране потезе и да питање решава у дијалогу са Београдом.

"Ми очекујемо да они своју дату реч одрже, а то је да без сагласја односно заједничке воље неће бити отварања моста, заједничке воље нема јер ми дијалог са њима и немамо", рекао је председник Александар Вучић.

А после дијалога са политичким партијама и Централном изборном комисијом, председница привремених институција Вјоса Османи расписла је изборе за парламент за 9. фебруар. У разговорима у којима се одлучивало када ће се на биралишта, Српска листа је изостала.

"Њима је сада све кампања, зато очекујем додатне провокације и додатне проблеме, али верујем да ће Кфор испунити своје обећање, али и примарни задатак у складу са Резолуцијом 1244", рекао је председник Вучић.

Приштина "сипа" новац у Вашингтон 

Они који прате и дијалог и ситуацију констатују да није први пут да се Курти оглушује и на упозорења и на постигнуте договоре. Постављају питање - шта је за Владу у Приштини важније, отварање главног моста на Ибру или односи са Сједињеним државама и Европском унијом.

"Није ствар у праву, у исправном и погрешном, већ је одговорност власти у Приштини да одвагају које су штете, а које користи", рекао је Данијел Сервер, професор на Универзитету Џон Хопкинс.

У међувремену у медијима се спекулише - од јула прошле године до јануара 2024. министарство спољних послова и дијаспоре тзв. Косова исплатило је двема компанијама око 277.000 долара за лобирање у САД.

"Ви можете да сипате милионе уколико имате политику која је нешто ближа Вашингтону у датом тренутку. То што Приштина 'сипа' милионе у Вашингтон и лобистичке напоре, а на власти има Аљбина Куртија који је несаломив у својим идеолошким погледима, то не значи пуно. Уколико сте некомпромисни, уколико сте непрагмантични, а сипате милионе, ваше иницијативе могу да исходују неуспехом", каже Стеван Недељковић, доцент Факултета политичких наука.

Кфор данима понавља - одржава стално присуство на главном мосту преко Ибра и спроводи редовне патроле у околини. Како кажу, неће оклевати да реагују на угрожавање безбедносне ситуације у складу са Резолуцијом 1244.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару