Читај ми!

Вулин: Обавеза Кфора је да заштити Србе на Косову и Метохији

Потпредседник Владе Александар Вулин каже за РТС, поводом најаве Приштине да ће отворити мост на Ибру, да је политика Аљбина Куртија етничко чишћење Косова и Метохије, а да је посао Кфора да заштити Србе на КиМ. Вулин, који се вратио из посете Русији, истиче да Србија апсолутно има политичку подршку Москве. Што се тиче пројекта "Јадар" и навода о "шумовима" у Влади, Вулин истиче да нема шумова, већ упадљиве тишине, пошто они који су против "ћуте".

Срби на Косову и Метохији нису уплашени, али су забринути, као и Влада Србије због актуелне политичке ситуације, рекао је у Дневнику РТС-а потпредседник Владе Александар Вулин.

Нагласио је да је веома опасно отворити мост на Ибру и да косовске безбедносне снаге, које по резолуцији 1244 УН не смеју да постоје, пређу мост и окупирају север Косова и Метохије.

"Политика Куртија јесте етничко чишћење Косова и Метохије, да се очисте од Срба, а то може само насиљем", указао је Вулин.

По резолуцији 1244, истиче, Кфор је гарант опстанка Срба на Косову и Метохији.

"То је њихов посао да заштите Србе на Косову и Метохији, то је њихов посао да обезбеде да се закон односи на све, а не да се Срби хапсе без обзира на то ко им и када подигао оптужнице, да се држе по годину дана у притвору", рекао је Вулин.

"Русија више него расположена да ради са Србијом, за нас је енергетика кључна"

Упркос свим изазовима, односи Русије и Србије и даље су на високом нивоу, порука је која се чула из Москве после бројних разговора потпредседника Владе и руских званичника.

Вулин је рекао да су разговарали детаљно о наставку привредне сарадње, пошто Србија недовољно извози у Русију, а више увози.

"Политичку подршку апсолутно имамо и Русија је више него расположена да ради са Србијом. Немојте заборавити, захваљујући политици председника Вучића, ми смо једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији, и то и у економском смислу треба свакако да користимо. Руска Федерација то веома поштује", истиче Вулин.

Србија, додаје, никада није била у бољим односима са Руском Федерацијом.

"Ми делимо уверења да будућност може и мора да буде будућност равноправних у свету, коме неће једна велика сила одређивати остатку света шта ће и како да ради. Наша уверења су да делимо заједничку будућност и да Србија и Русија немају ни једно једино различито мишљење о најбитнијим стратешким питањима. И то је оно што морамо да чувамо", сматра Вулин.

За Србију је, истиче, енергетика кључна.

"Наша привреда без руских енергената је осуђена на стравичне проблеме. Многе земље са Запада долазе и отварају овде своја предузећа зато што имамо јефтин руски гас", наводи Вулин.

У септембру ће, додаје, почети преговори између "Србијагаса" и "Гаспромњефта".

“У мају месецу идуће године истиче наш споразум о снабдевању гасом по повлашћеним ценама и ми смо разговарали да преговори о продужетку већ треба да почну сада, да почну већ у септембру, да нема ни једног разлога да чекамо до маја, већ да сад већ почнемо“, каже Вулин, који очекује да споразум буде продужен.

Што се тиче поруке Европске уније везе са Русијом нису компатибилне са вредностима ЕУ због рата у Украјини, Вулин каже да они не могу очекивати од Србије да води рачуна о њиховим интересима више него о својим, и да ми немамо ни један једини интерес да се сукобимо са Руском Федерацијом.

"Немојте само да ми причате о вредностима по којима су украјинске границе светиња, а српске границе нису", указује  Вулин.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару