Читај ми!

Вулетић: Најава отварања моста је Куртијев хир, али је ситуација сада другачија због једне могућности

Социолог Владимир Вулетић каже за РТС да је најава отварања моста на Ибру у Косовској Митровици још један једнострани потез Приштине, али да је сада ситуација другачија, због могућности да међународна заједница реагује, пошто се на мосту налазе патроле.

Мост на Ибру у Косовској Митровици затворен је за возила, радови на њему и даље трају и присутна су возила карабињера. Док Приштина не одустаје од отварања, Београд позива међународну заједницу да то не дозволи. Вашингтон апелује на Приштину да не предузима једностране потезе и да питање решава у дијалогу под окриљем ЕУ.

Социолог Владимир Вулетић рекао је у Јутарњем програму да је то још један пример онога што Приштина ради откако је Аљбин Курти на челу привремених институција.

"Он повлачи једностране потезе, након тога долази до покушаја да се кроз разговоре заправо та ситуација нормализује", објашњава Вулетић.

Међутим, указује да је сада ситуација другачија, због могућности да међународна заједница реагује и да не дозволи да мост буде пуштен у саобраћај, јер се на мосту налазе патроле.

Пошто већ постоји мост који је у функцији и који спаја колски саобраћај између два дела града, Вулетић објашњава да ту није реч о могућности комуникације, већ о једној врсти хира и покушају Куртија да пред изборе демонстрира оно што сматра да ће задовољити емоције бирача.

О литијуму: Две године да се покаже како ствари заиста стоје

Вулетић је коментарисао и питање рударења литијума и разговоре које је председник Александар Вучић одржао са грађанима у Малом Зворнику.

Према његовој оцени, Вучић је послао јасну поруку грађанима да нико у држави није неразуман да улази у нешто што би могло да угрози здравље људи.

"Али такође, он је упутио и поруку да нико није неразуман да уколико је тај услов задовољен, уколико немате озбиљне ризике за здравље људи, за безбедност околине, да нико није неразуман да пропусти шансу која нам се у економском смислу указује", додаје Вулетић.

Сматра да је важно то што је разговор показао да држава и грађани морају да буду на истој страни, као и да је изузетно битна ствар укључивање у читав процес људи који су стручни.

"Имате две године, најмање, да се донесу мишљења, односно да се дође до мишљења, да се покаже, односно да експертски тимови који ће се бавити различитим аспектима овог проблема укажу и покажу како заиста ствар стоји", закључио је Вулетић.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару