Читај ми!

Петковић: Шта год да Курти одлучи, мост неће бити отворен док год је Кфор физички присутан

Може Курти да доноси какве год хоће одлуке, докле год је Кфор физички присутан на мосту на Ибру, он неће ни бити отворен, поручио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и додао да се зато једино можемо уздати у Кфор да ће се држати своје јавно изговорене речи.

Петар Петковић је изјавио да најновија изјава Аљбина Куртија да мост на Ибру мора бити отворен и да о тој теми нема разговора, јасно показује да Курти једино што жели јесте рат и изазивање сукоба са далекосежним последицама.

"Надам се да је сада свима јасно, посебно у међународној заједници, ко је Аљбин Курти - балкански пироман, који жуди за сукобом и изазивањем хаоса у региону!", истиче у саопштењу.

Куртија, каже, дијалог никада није ни интересовао, а нарочито не ЗСО, јер његова политика је етнички чисто Косово и Метохија, очишћено од Срба.

"За последње две године Курти једино што је радио и што чини и данас су насилни и једнострани потези који имају за циљ протеривање и прогон српског народа са КиМ", оцењује Петковић.

Једнострано отварање моста је са безбедносног аспекта, упозорава, изузетно опасан потез којим Курти жели да доведе до сукоба.

"Чак и у дану када званичници САД, али и данима уназад и други чланови Квинте, као и ЕУ и Кфор, јасно упозоравају да питање моста једино може да се реши у дијалогу у Бриселу и никако другачије, Курти најстрашније гази по дијалогу и идеји нормализације", каже Петковић.

Да ли је у томе сâм или заправо има прећутну подршку, истиче директор Канцеларије за КиМ, најбоље ће се показати на теми моста.

"Може Курти да доноси какве год хоће одлуке, али докле год је Кфор физички присутан на мосту и не дозволи његово отварање, мост неће ни бити отворен. Зато једино можемо да се уздамо у Кфор да ће се држати своје јавно изговорене речи и да неће допустити спровођење сулудих и опасних Куртијевих ратних планова", поручује Петковић.

Раније данас, амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да би отварање моста преко Ибра у Косовској Митровици могло повећати безбедносне ризике и створити могућност да дође до насиља и других проблема, како за локалну заједницу, тако и на војнике Кфора

Главни мост на Ибру био је вишедеценијско поприште међуетничких сукоба Албанаца и Срба.

Због последица које су претрпели, Срби су против отварања моста за саобраћај. Пролаз мостом омогућен је пешацима, бициклистима и мотористима.

среда, 14. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару