Читај ми!

Вулин у Пребиловцима: Били су "снажни, велики и важни" али ја сам са својим народом

Након што му је у понедељак забрањен прелет авионом, потпредседник Владе Србије Српске Александар Вулин у посети је Пребиловцима код Чапљине, где се обележава 83 године од усташких злочина над српским становништвом у Другом светском рату.  

Александар Вулин је допутовао у Пребиловце код Чапљине, након што је Србија упутила дипломатску ноту БиХ, јер бошњачки политичари на државном нивоу нису дозволили прелет авиона којим је потпредседник Владе Србије требало да дође на помен жртвама усташког режима из 1941. године.

Вулин је по доласку у Пребиловце рекао да је "та мала пакост трајала једну ноћ" и да му политичко Сарајево није дозволило прелет авиона у БиХ.

"Били су 'велики, важни и снажни', али ја сам данас, ипак, са својим народом. Нека се они радују својој пакости и уживају мало у томе да они важни, али ја сам данас са својим народом", рекао је Вулин, преноси РТРС.

Вулин је нагласио да му је част што је данас у Пребиловцима, светом месту за српски народ и месту српског страдања.

"Ми смо се данас овде окупили не зато да би усташама утицали на савест и не да би их подсећали на то шта су они урадили, јер они то одлично знају. Не би то ни радили, да нису желели. Ми смо данас овде због Срба и да себе подсећамо на то шта су дочекали наши преци, да се не би поновило ни нама ни будућим генерацијама. Уколико српски народ буде јак и сложан, ово се неће никада више поновити", навео је Вулин.

"Пребиловци су свето место, водићемо рачуна о Србима ма где они били"

Вулин је нагласио да су Пребиловци свето место и да не зна ни један народ на свету који има толико светаца без имена.

"Не могу мале подлости малих људи да нас спрече да будемо са својим народом у Пребиловцима. Ово је страшно страдање Срба незабележено и назапамћено“, навео је Вулин.

"Не радимо ми ово због злочинаца који су ово чинили, нити због њихових потомака који се радују 'Олуји' и да гледају све што је српско да укину и забране, ми ово радимо због себе. Зато што смо ми Срби допустили да се јама у Пребиловцима забетонира злочинци су 1992. године дигли у ваздух цркву, да би их још једном побили", рекао је Вулин за РТРС.

Не сме се, казао је, допустити да се овако нешто понови у будућности.

"Нећемо ми утицати на савест усташа и њихових потомака, јер да се стиде, не би било прославе 'Олује', највећег етничког чишћења у Европи од Другог светског рата. Ми смо овде због себе да бисмо видели шта нас чека уколико напустимо своја убеђења", рекао је Вулин.

Србија ће, навео је, водити рачуна о Србима, ма где они били. "Нема ни једне општине у Српској, па и у ФБиХ са већинским српским становништом да Србија није помогла. Ми смо ту увек за наш народ. Где год су Срби, ту је и Србија", закључио је Вулин.

Литургија у Храму Христовог Васкрсења

Вулин је у Пребиловцима присуствовао Светој архијерејској литургији у Храму Христовог Васкрсења, у помен за 4.000 убијених Срба доње Херцеговине.

Литургију су служили митрополит дабробосански Хризостом, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, владика буеносајрески и јужно-централно амерички Кирило, владика будимљанско-никшићки Методије, митрополит немачки Григорије, митрополит михаловско-кошицки Георгије и митрополит захумско-херцеговачки Димитрије.

Храм је саграђен је и освештан 2015. године у знак сећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом светском рату.

СПЦ је установила да празник Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика буде обележаван на датум када су усташе 1941. године зверски убиле више од 850 мештана овог села и бациле их у јаму у Шурманцима надомак Међугорја. У јуну 1992. године, током офанзиве "Чагаљ", припадници ХОС-а и ХВО-а минирали су спомен-костурницу. По повратку Срба у Пребиловце после 2000. године, остаци костију су сакупљени, а по изградњи Храма похрањене у његову крипту.

Вулин је спречен у понедељак да присуствује отварању изложбе поводом обележавања 83 године од злочина над Србима у Пребиловцима, јер власти на нивоу БиХ нису одобриле прелет авиона преко БиХ.

Министарство спољних послова упутило је ноту МИП-у БиХ у Савету министара, изражавајући незадовољство због спречавања Вулина да посети Пребиловце.

У протестној ноти је наглашено да та одлука несумњиво представља кршење добросуседске дипломатске праксе.

уторак, 06. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару