Читај ми!

Близу 70 одсто Срба на КиМ се не осећа безбедно, проблеми и сиромаштво и међуетнички односи

Велика већина Срба на Косову и Метохији осећа се небезбедно, у односу на припаднике албанске и других несрпских заједница, који се у великој мери осећају сигурно, показало је најновије истраживање мисије Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Приштини.

Укупно 83,2 одсто испитаника изјавило је да се осећа безбедно од насиља и криминала када су на улици, док подаци рашчлањени по полу показују да се 83,4 одсто мушкараца и 82,9 процената жена осећа безбедно када су на улици, подаци су истраживања "Јавни пулс" из маја у анкету међу 1.300 испитаника.

У том истраживању се, такође, истиче да су подаци рашчлањени по етничкој припадности показали да се већи број косовских Албанаца (85,3 одсто) и других косовских заједница (83,2 осећа) осећао безбедно када су на улици, док је међу Србима тај број 31,9 процената.

Ставови о дијалогу

Три главна питања за Албанце су незапосленост, сиромаштво и цене основних залиха.

За Србе, осим небезбедности, и сиромаштво, проблеми урбаног простора и међуетнички односи били су главна питања, док су за остале заједнице главна питања сиромаштво, снабдевање електричном енергијом и проблеми урбаног простора.

О дијалогу Приштине и Београда, укупно 10,9 одсто и 40,9 одсто испитаника потпуно верује или верује да ће споразум о путу нормализације позитивно утицати на живот људи на КиМ, у односу на 16 и 42,9 одсто у новембру 2023. године.

Укупно 33,1 одсто испитаника изјавило је да верује да ће споразум донекле имати позитиван ефекат, у односу на 22,8 одсто у новембру прошле године, док је 10,2 и 1,7 одто испитаника изјавило да неће, нити ће уопште, а 3,1 одсто их је изјавило да не зна.

Подаци рашчлањени по етничкој припадности показали су да 52,9 одсто Албанаца и 51,6 процената осталих заједница има позитиван став о споразуму, у поређењу са 25,7 одсто косовских Срба.

О привременој влади

Задовољно привременом владом у Приштини је 53,3 одсто, док је задовољно радом премијера 58,3 одсто.

Радом скупштине задовољно их је 52,10 одсто, док је задовољство председником скупштине забележено на 64,4 процента.

Задовољство председницом привремених институција у Приштини је 69 одсто, стопа задовољства судовима износила је 27,1 проценат, а Тужилаштвом 26,5 одсто, наводи се у извештају УНДП-а представљеном у Приштини.

петак, 26. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару