Читај ми!

Дачић о убиству полицајца: Сумњамо да је реч о терористичком акту који долази од албанских структура са КиМ

Постоје основане сумње да је реч о терористичком акту, каже министар полиције Ивица Дачић поводом убиства и тешког рањавања двојице полицајаца код Лознице. Наводи да постоји основана сумња да напад долази са КиМ, од стране албанских структура. Ово не може бити случајно, каже Дачић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже за РТС поводом убиства и тешког рањавања двојице полицајаца у Лозници у ноћи између среде и четвртка да је несумњиво да постоје основане сумње да је реч о терористичком нападу и акт који долази са Косова и Метохије, од стране албанских структура.

"Ово не може бити случајно и тиме ће се бавити тужилаштво за организовани криминал, јер су полицајци нападнути на дужности", каже Дачић.

Сумњиво возило у близини границе са БиХ

Током рутинске контроле возила једна особа је приликом изласка пуцала из пиштоља, погодивши полицијског службеника Николу Крсмановића (1990) у главу, а полицијског службеника Вјекослава Илића (1974) у груди и раме, након чега је побегао.

"Полицајцима је било сумњиво шта ће возило са тутинским регистарским ознакама у близини границе са Босном и Херцеговином, код контролног пункта у Липничкм Шору. Кренули су за њим и зауставили аутомобил", каже Дачић.

Министар полиције наводи да, када је почело са утврђивањем идентитета особа у возилу, сувозач је пуцао на полицајце, а један од њих је узвратио. 

"Терен је био такав да је лице које је пуцало кроз кукурузе побегло. То лице не зна наш језик и нема документа код себе, а у потрази за њим учествује више од 150 припадника полиције. Претпостављамо да и даље има пиштољ", каже Дачић.

На терену припадници Специјалне антитерористичке јединице, подигнути су дронови и хеликоптери.

Документа код возила

На лицу места полиција је пронашла пасош осумњиченог, издат од стране привремених институција такозваног Косова на име Хајризи Артан (1991), који је имао и немачку личну карту. Објављена је и његова фотографија.

Претходно је потврђено Артан брат Фатона Хајризија из Србице, затвореника који је 6. јула побегао из затвора у Смрековници код Вучитрна.

"Утврђујемо да ли је то особа чија смо документа пронашли или је у питању његов брат. Могуће је да је реч и о лажном идентитету. Контактирана је и полиција Немачке. Његов брат је у јулу побегао из затвора. Убио је руског војника. Мислим да то не може да буде случајно, да је дело организовано", каже Дачић.

Интезивна потрага за нападачем

Јаке полицијске снаге интензивно трагају за нападачем. Полиција је ухапсила возача аутомобила из којег је пуцано.

"Приликом утврђивања идентитета установили смо да је аутомобил возио Митхат Хаџић из Тутина, који се бавио превозом људе. Лице које је пуцало је преузео у Прешеву. Нема инфромација о уласку тог лица у Србију, било са граничних прелаза или преко административне линије", каже министар полиције.

Најавио је и да ће сви који су помагали нападачу на било који начин бити ухапшени, као и да је МУП контактирао Републику Српску у случају да је нападач прешао Дрину и побегао у БиХ.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару