Читај ми!

Нова уредба о пројекту "Јадар" – "Рио Тинто" поздравља, активисти негодују

Влада Србије донела је нову уребу којом се оживљава пројекат "Јадар". У новој уредби позива се на одлуку Уставног суда од пре неколико дана, којом се Уредба о прекиду пројекта сматра неуставном и незаконитом. Након усвајања нове уредбе нижу се и реакције јавности.

Пет дана од одлуке Уставног суда којом је као неуставна проглашена Уредба Владе Србије о укидању просторног плана за пројекат "Јадар", Влада је донела нову. Поништава се она донета 2022. године којом је на пројекат “Јадар“ стављена тачка.

“У циљу реализације одлуке Уставног суда, како би се обезбедила могућност даље примене Уредбе и како би се започети поступци окончали на уставан и законит начин, Влада доношењем Уредбе предузима мере којима би се правни поредак вратио у стање које је било пре доношења уредбе која је проглашена неуставном“, саопштено је из Владе.

Из "Рио Тинта" поздрављу одлуку, активисти је осуђују.

"Пројекат 'Јадар' ће морати да испуни строге стандарде животне средине у складу са прописима Србије и Европске уније, што укључује и наставак развоја пројекта у правном смислу, даљи рад на изради Студије о процени утицаја на животну средину, јавни увид и добијање неопходних дозвола и одобрења и пре саме реализације пројекта", саопштено је из "Рио Тинта”.

Брзо је стигла и реакција оних који се залажу за забрану копања у долини Јадра.

"Уместо сопственог народа, власт је одабрала да служи страној компанији – 'Рио Тинту'. За било какве немире и сукобе у друштву биће одговорна власт", каже Саво Манојловић из покрета "Крени-промени".

Уочи саопштења Владе, председница парламента одговарала је на наводе лидера Странке слободе и правде да је њена странка довела команију "Рио Тинто" у земљу.

Ана Брнабић подсећа да је пројекат "Јадар" у Србију стигао у време власти Демократске странке и да је прва дозвола издата 2004.

"Ја не радим за приватну компанију. Ја радим за интерес грађана, потпуно транспарентно. Што се тиче 2017. и потписивања споразума о сарадњи са 'Рио Тинтом', нисам заборавила, ја сам само рекла да они који данас причају да никакве везе нису имали са 'Рио Тинтом', и који су против 'Рио Тинта' и рударства и литијума ти су људи који су довели 'Рио Тинто' у Србију, који су им давали истражна права", рекла је Брнабићева.

Ђедовић Хандановић: Нема немогућег пројекта, има само лоших решења

Да се главна реч о пројекту препусти стручњацима поново се чуло од ресорне министарке Дубравке Ђедовић Хандановић.

"Треба да причамо на аргументованим основама, а са друге стране која је то одговорност коју ми преузимамо и са пројектом и без пројекта. Нема немогућег пројекта. Има само лоших решења. У том смислу наши захтеви треба да буду максимални и по питању еколошких захтева, економских затева и ми од њих нећемо одустати", рекла је министарка.

Лежиште минерала јадарита откривено је у лозничком крају 2004. Тај минерал сматра се једним од кључних за прозводњу литијумских батерија које се користе у електричним аутомобилима.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару