Читај ми!

Вучић: Споразум о слободној трговини изузетно значајан; Ел Сиси: Уговор ће ојачати већ добре односе Србије и Египта

Председник Александар Вучић, који је у дводневној посети Египту, изјавио је да је Споразум о слободној трговини, потписан на пленарном састанку делегација, од изузетног значаја и да ће се односи Србије и Египта брже развијати. Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси оценио је да ће потписани споразуми ојачати већ добре односе две земље.

Председник Вучић, који је синоћ допутовао у посету Египту, прво је посетио Меморијални комплекс незнаном јунаку и положио венац на гроб Незнаном јунаку, а обишао је и спомен-гробницу председника Египта Анвара Садата, где је положио венац на гроб.

Након тога, уследио је званични сусрет са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем у Председничкој палати.

По доласку у Каиро, председник Вучић је разговарао са министром за инвестиције и спољну трговину Арапске Републике Египат Ел Хатибом и истакао да је посета Египту ''велика и важна''.

''Радујем се сусрету и разговору са председником и великим пријатељем председником Абделом Фатахом ел Сисијем, прилици да поново разменимо мишљења о јачању билатералних и економских односа Србије и Египта, али и да конкретизујемо раније договоре'', навео је Вучић.

Након сусрета двојице председника, одржан је и пленарни састанак две делегације превођене председником Вучићем и председником Египта.

У делегацији са председником Вучићем су и министри у Влади Србије Томислав Момировић, Златибор Лончар, Дејан Ристић, Александар Мартиновић и Јелена Беговић.

У делегацији су и градоначелник Београда Александар Шапић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић и в. д. директора Управе царине Бранко Радујко.

Шта је потписано

По завршетку пленарног састанка две делегације, у присуству двојице председника, потписан је низ билатералних споразума и меморандума у различитим областима – на пољу инвестиција, трговине, образовања, високог образовања, рада, културе.

Међу најважнијим споразумима је Споразум о слободној трговини између Србије и Египта, који ће након ратификације обухватати 16.000 производа који ће се увозити и извозити између две земље без царина.

Одржана је и заједничка конференција за медије двојице председника, након чега је приређен свечани ручак у Председничкој палати.

Касније током дана председник Вучић разговараће и са председником Арапске лиге Ахмедом Абул Геитом, а на крају дана посетиће и комплекс пирамида у Гизи.

Ово је прва посета председника Србије Египту после скоро 15 година.

Претходно је у јулу 2022. године у званичној посети Србији боравио председник Eгипта Ел Сиси, што је била прва посета шефа египатске државе у последње три и по деценије нашој земљи.

Том приликом потписано је 13 споразума, укључујући и Декларацију о стратешком партнерству.

Вучић и Ел Сиси су тада ту посету назвали историјском и најавили убрзан развој сарадње две земље на свим нивоима.

Током другог дана посете, у недељу, председник Вучић састаће се са поглаваром Коптске православне цркве и патријархом александријским Тавадросом II, а имаће и одвојене сусрете са председником Парламента Арапске Републике Египат Ханафијем Али Гебелијем, као и председником Владе Арапске Републике Египат Мустафом Мадбулијем, након чега ће се обратити на Египатско-српском пословном форуму, који ће окупити велики број српских и египатских привредника.

уторак, 16. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару