Читај ми!

Од Лајчака до Пахора и назад – зашто није изабран нови посредник у дијалогу Београда и Приштине

И док се чека да нова администрација преузме институције у Бриселу, чека се и на одговор да ли ће на функцији посредника у дијалогу Београда и Приштине остати Мирлослав Лајачак. Сва је прилика да ће на њој бити - до јануара. Познаваоци прилика напомињу да је дијалог у застоју и да што пре треба наћи формулу да се откочи. Ипак, не очекују да се то догоди брзо, јер подсећају, колико зависи од европског посредника, зависи и од укључености САД, где су избори заказани за новембар.

Са новим институционалним циклусом у Бриселу, недељама се спекулише да ли ће посредник у дијалогу Београда и Приштине остати Мирослав Лајчак. Поједини медији за викенд пренели су вест да на тој позицији остаје до јануара.

“Савет Европске уније продужио је мандат специјалном представнику ЕУ за дијалог Србије и Косова Мирославу Лајчаку до јануара 2025. Одлука је донета на састанку амбасадора држава чланица ЕУ 4. јула”.

До Комисије таква одлука, према речима главног портпарола инситуције Ерика Мамера, није стигла. Подсећа да је у петак његова колегиница, портпаролка Комисије за спољне послове и безбедносну политику, објаснила да је издата препорука да се Лајчаку продужи мандат.

Неколико месеци раније, на истеку његовог четворогодишњег мандата спекулисало се да Лајчак са места европског посредника за дијалог иде на дужност амбасадора Уније у Швајцарској.

Пахор очекивао да ће наследити Лајчака

Од тада се нагађало и ко ће га наследити. У први план избио је некадашњи председник и премијер Словеније. И Боруту Пахору није јасан епилог.

“У марту ме је у Брисел позвао специјални изасланик Мирослав Лајчак, који ме је питао да ли бих био спреман да размислим о наставку његовог рада. Већ тада сам био свестан замки које чекају онога ко се прихвати овог задатка, али сам одлучио да то урадим”, рекао је Пахор.

Навео је и да је знао да то неће моћи без подршке кључних актера словеначке политике.

“Добио сам подршку, на чему сам захвалан, али онда се нешто променило у Бриселу. Не знам све разлоге зашто. Процес селекције није завршен у мају, како је првобитно речено, али је Савет ЕУ у јуну одлучио да Лајчаку продужи мандат за пола године", навео је Пахор.

Мијачић: Није време за нове моменте у преговорима

Чека се нова комисија и дебатовање о новом специјалном посреднику.

“У том неком вакууму потребно је неко да ради на кризном менаџменту и претпостављам да је одлука била на томе да то ипак остане Лајчак, који много добро познаје и једног и другог актера, него да то буде неко нови. Свако нови ће доћи са неком новом енергијом, а у овом тренутку је питање да се реше кризне ствари, а не да се улази у неке нове моменте у фази преговора”, објашњава Драгиша Мијачић из Националног конвента о ЕУ.

Неуспех последњег дијалога

Лајчак и Борељ су крајем јуна покушали да организују састанак на високом нивоу у оквиру дијалога, али несупешно. Аљбин Курти и Александар Вучић путовали су у Брисел, али заједнички састанак је изостао. У наредних неколико месеци Мијачић не очекује помаке.

"Имајући у виду да Европска комисија није успостављена, а да амерички избори тек долазе, када смо претходни пут имали такву ситуацију, тада је америчка администрација са Ричардом Гренелом ушла у овај вакуум и решавала питања на начин на који се тада решавало. Сада имамо не само Лајчака у једном техничком мандату, већ и са стране америчке администрације имамо Ескобара који је напустио ту функцију пре неколико месеци, а нема новог изасланика”, истиче Мијачић.

У технички смо незгодној ситуацији, каже Мијачић указујући на ескалаторне потезе у српским срединама на КиМ.

Главно је питање како сачувати мир у таквим околностима, додао је Мијачић.

О Лајчковом наследнику одлучује Борељов наследник. Већ је за ту позицију предложена премијерка Естоније Каја Калас. Потребна је сагласност Европског парламента. Нове Европска комисија формираће се на јесен.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару