Читај ми!

Усвојен буџет Београда за 2024. годину

Одборници Скупштине Града Београда усвојили су данас буџет за 2024. годину који износи више од 173 милијарде динара, као и пакет одлука из области финансија. За усвајање буџета гласало је 60 одборника, а 18 је гласало против.

Одборници листе "Алексадар Вучић – Београд сутра" гласали су за усвајање буџета, док су против били одборници Народног покрета Србије, Демократске странке, Зелено-левог фронта, Покрета слободних грађана и Ми снага народа – др Бранимир Несторовић.

Седници нису присуствовали одборници одборничке групе Крени-промени, која је напустила Скупштину Града после верификације мандата.

Председник Скупштине Града Никола Никодијевић изјавио је током расправе о градском буџету да је концепција да се настави са инвестицијама, те да се настави са социјалним давањима, као и да се уводе нове социјалне услуге.

"Ако је прошле године буџет за образовање и дечју заштиту био 33 милијарде динара, ове године за исте намене усвајамо буџет од 45 милијарди, што је први пут у историји да се толико новца издваја за најмлађе Београђане. Градимо нове вртиће. За 1.600 деце повећавамо капацитет до краја године. За исти новац санираћемо и много школа, попут Спортске гимназије, Гимназије у Младеновцу, Техничке школе и школе у Баћевцу", рекао је Никодијевић.

Истакао је да се наставља са праксом да су сви државни вртићи бесплатни, док се приватни вртићи за све кориснике субвенционишу до економске цене.

"Ребаланс у септембру"

Градска секретарка за финансије Катарина Чубрић објаснила је да је у одлуку о буџету укључено све што је започето у претходних шест месеци, те пројекције расхода до краја године, а предвиђена су и средства за редован рад и функционисање градских организационих јединица.

"Укључена је и помоћ за децу у износу од 20.000 динара, како је и најавио градоначелник. С обзиром на то да је иза нас буџетски тежак период, очекујемо да приступимо изради ребаланса већ у септембру", навела је Чубрићева.

Према њеним речима, дата је и сагласност на трећи ребаланс ГСП-а, које је добило додатних 1,8 милијарди текућих субвенција из буџета, па субвенције за 2024. годину предузећу износе три милијарде динара.

"Када је реч о одлукама о локалним комуналним таксама и накнадама за коришћење јавних површина, прецизирано је да се измене односе на плаћање таксе за истакнуту фирму, држање моторних, друмских и прикључних возила и за држање средстава за игру, те на плаћање накнаде за коришћење јавних површина у пословне и друге сврхе, оглашавање и заузеће јавних површина грађевинским материјалом или грађевинским радовима", наводи се на сајту Града.

Увећане таксе и накнаде 

Истиче се да су таксе и накнаде увећане у складу са пројекцијом, упутством ресорног министарства и номиналним растом БДП-а, и то за 8,3 одсто, а одлуком су прецизирани и услови за умањење или ослобођење од плаћања такса.

"Сви секретаријати и јавна предузећа и надаље ће морати да прибаве претходно мишљење Секретаријата за финансије пре покретања поступака јавних набавки и набавки радова, чија је процењена вредност виша од милион динара", закључују се у саопштењу Града Београда.

У опозицији сматрају да буџет није развојни

Одборници опозиције сматрају да буџет Београда за ову годину није развојни.

Наталија Симовић из Зелено-левог фронта рекла је да је то буџет инстант изградње и даље бетонизације за брзо стицање новца, без планског приступа и без освртања на последице које он за грађане доноси.

"Поново су васкрсли пројекти попут гондоле, линијског парка, већ поменутог јарбола, а немамо издвојена средства за канализацију у Реснику, у Сурчину, у Батајници, Сремчици и Плавим хоризонтима, нити издвојена средства за водоводну мрежу у Угриновцима", додала је Симовић.

Иако су гласали против усвајања буџета, одборници групе "Ми снага народа - доктор Бранимир Несторовић" изнели су и неке похвале.

"Похваљујем социјалне мере, укључујући и градоначелника, не улазећи у њихову реализацију, То је добро, то је и Кејнз радио, убризгава се куповна могућност људи, нарочито најнижих слојева – и ово за превоз и ово за базене, јер то тангира најсиромашније слојеве становништва", рекао је Драган Петровић са листе "Ми снага народа – доктор Бранимир Несторовић".

Скупштина града именовала вршиоце дужности директора пет градских предузећа

Одборници Скупштине Града именовали су на данашњој седници вршиоце дужности директора пет предузећа чији је оснивач Град Београд.

Александар Кемивеш у наредних годину дана биће в. д. директора "Инфостан технологије", Александар Јакшић постављен је на место в. д. директора "Градског стамбеног" у наредних годину дана, а Радомир Вујадин, такође у наредних годину дана биће в. д. директора "Београдског водовода и канализације".

Михајло Јањић ће у наредних шест месеци бити в. д. директора ЈВП "Београдводе", а на исти период именована је Марина Гајић Гламочлија за в. д. директора "Београд-пута".

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару