Ђурић: Србија у западној хемисфери препозната као поуздани и искрени пријатељ

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић обратио се у Парагвају учесницима 54. заседања Генералне скупштине Организације америчких држава. Оценио је да је та организација важан чинилац у изградњи међународних односа, кроз дефинисање политичке и вредносне агенде западне хемисфере.

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић учествовао је на 54. редовном заседању Генералне скупштине Организације америчких држава у Парагвају, у којој Србија има статус сталног посматрача.

Сумирајући резултате активности у Асунсиону протекла три дана, Ђурић је оценио да је српска делегација имала успешно учешће на овом скупу.

Министар спољних послова Србије истиче да је био једини европски министар који се обратио пленуму Организације америчких држава.

Говорећи на састанку шефова делегација држава чланица Ђурић је са шефовима делегација сталних посматрача при Организацији америчких држава подсетио да је на годишњицу потписивања Повеље УН важно у свим међународним форумима реафирмисати вредности садржане у том документу како би се, између осталог, гарантовао суверенитет држава, неговала људска права и демократски принципи и осигурао равномернији економски развој.

"Србија веома цени напоре које Организација америчких држава улаже како би се препознале, артикулисале и у конкретне програме превеле потребе држава чланица на плану одрживог развоја", поручио је Ђурић.

Истакао је да Србија за многе од тих земаља представља улазну капију на европски континент и да то ствара многе развојне могућности.

Унапређивање билатералних односа

Министар Ђурић је у разговорима изразио спремност за свестрано унапређење билатералних односа Србије са земљама тог дела света, са којима наша земља већ остварује интензивну политичку комуникацију и негује традиционално пријатељство и разумевање.

"Србија користи сваку прилику да јача односе са земљама у овом делу света и сматрамо да је то наша упоредна предност у односу на неке друге државе из нашег региона“, рекао је Ђурић.

Нагласио је да је Србија препозната, не само као једна растућа економија, већ и као поуздани и искрени пријатељ држава западне хемисфере.

"Ово је била прилика и да се боримо за нашу позицију, када је реч о територијалном интегритету и суверенитету наше земље, и везано за Косово и Метохију, али и прилика да разговарамо о све већој потреби за мултилатерализмом у свету", рекао је шеф српске дипломатије.

Ђурић је навео да је на маргинама самита имао низ састанака са министрима Централне и Латинске Америке и Кариба, али и са представницима земаља Северне Америке, истакавши да ће Србија наставити да гаји и негује пријатељства широм света.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару