Читај ми!

Поштанска штедионица: Средства наших клијената на Косову и Метохији су сигурна

Клијенти Поштанске штедионице неће бити оштећени и средства на рачунима су сигурна, саопштили су из банке поводом јучерашњег упада тзв. косовске полиције у експозитуре. Клијенти могу да обаве све банкарске услуге у најближим експозитурама на административним прелазима, као и у остатку пословне мреже банке. У акцији КПС-а је затвирено свих пет експозитура Поштанске штедионице и трезор НБС у Косовској Митровици.

Банка Поштанска штедионица обавестила је све клијенте, физичка и правна лица, поводом упада такозване косовске полиције у експозитуре банке на Косову и Метохији, да су њихова средства на рачунима у банци сигурна и да неће бити оштећени.

Како се наводи, упркос привременој спречености функционисања Регионалног центра Косовска Митовица, клијенти банке могу обавити све банкарске услуге(укључујући платни промет, кредитирање, мењачке послове и остале) у најближим експозитурама на административним прелазима Јариње, Брњак, Мердаре и Кончуљ, као и у остатку пословне мреже банке.

Истовремено, сви запослени банке у Регионалном центру Косовска Митровица остају у радном односу.

Такозвана косовска полиција упала је током јучерашњег дана са пушкама и панцирима у експозитуре Поштанске штедионице у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

КПС је упао у екпозитуре банке док су грађани покушавали да подигну пензију, социјалну помоћ и друга новачна средства.

Упад је извршен и у згради Управе за трезор у Косовској Митровици.

Када су припадници полиције ушли у зграде, странке које су се налазиле у просторијама штедионице су избачене из зграде, док су радници задржани, а испред све четири експозитуре налазили су се припадници полиције наоружани ватреним оружјем.

Поред тога, припадници специјалних јединица били су распоређени на више пунктова у улицама које воде према банкама.

Из команде Кфора су саопштили да су обавештени непосредно пре почетка акције затварања филијала банке Поштанска штедионица у Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку,  да особље Кфора није било укључено у извођење ових операција, те да ова војна мисија подржава дијалог као једини начин за решавање отворених питања.

ЕУ је осудила затварање и конфискацију канцеларија Поштанске штедионице на северу КиМ и позвала Београд и Приштину да се врате за преговарачки сто. По оцени ЕУ, операција у понедељак поново је доказала да косовске власти дају предност једностраним и некоординисаним акцијама.

Амерички Стејт департмент саопштио је да је разочаран што је, како је наведено, "полиција предузела акцију у финансијским институцијама на северу KиМ", истичући да та акција није била координирана са међународним партнерима и да она ескалира тензије.

Приштина: Поштанска штедионица није имала дозволу за рад

Министар рада, финансија и трансфера у Приштини Хекуран Мурати изјавио је да су експозитуре Поштанске штедионице на северу Косова и Метохије затворене зато што нису имале лиценцу и дозволу за рад.

"Постоји основана сумња да су такве активности вршене без одговарајуће финансијске дозволе те да је незаконита и има правне последице. Износи који су заплењени сада припадају судском процесу", рекао је Мурати на конференцији за медије у Приштини.

Поводом реакције америчког Стејт департмента, Мурати је рекао да је свака акција заснована на законитости.

"Што се тиче реакције, нисам упознат са детаљима, али свака акција је заснована на законитости и степену законитости у сваком кутку земље", рекао је Мурати.

У акцији полиције и пореских инспектора затворено је свих пет експозитура банке Поштанска штедионица и трезор Народне банке Србије у Косовској Митровици.

петак, 19. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару