Посета Си Ђинпинга Србији - глобална дешавања, али и локални проблеми на врху агенде двојице председника

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг у уторак стиже у дводневну посету Србији, на позив председника Александра Вучића. Двојица лидера разговараће о широком спектру тема од политичких, економских и технолошких до сарадње у области културе.

У интервјуу за кинеску Си-Си-Ти-Ви уочи посете Сија, Александар Вучић је рекао да је Србија потпуно посвећена посети председника Кине. "Верујем да ће донети користи и бити у интересу и кинеског и српског народа", навео је Вучић у интервјуу који је погледало 300 милиона људи.

Србија је друга станица на европској турнеји Си Ђинпинга. Домаћин, српски председник, пре сусрета с њим, на Андрићевом венцу састао се са представником Пекинга у Београду.

"Последње припреме за посету председника Си Ђинпинга, која је за Србију од највећег значаја у сваком смислу. Част коју својим доласком чини нашој земљи, немерљива је за све нас, поготово имајући у виду планове Србије за снажно убрзање свеопштег развоја, као и глобални геополитички контекст", истакао је Вучић у објави на Инстаграму.

Глобална дешавања, али и локални проблеми – очекује се да буду на врху агенде састанка двојице председника. У ишчекивању порука након њега, стручњаци немају дилему, међусобна подршка по најважнијим политичким питањима неће изостати.

Стефан Владисављев из Београдског фонда за политичку изузетност подсећа да Кина снажно подржава позицију Србије по питању принципа територијалног интегритета и то је врло јасно назначено у свим изјава званичника у претходном периоду.

"Морамо разумети да је за Кину принцип територијалног интегритета неповредив. Поред тога што Пекинг има изузетно високо развијен однос партнерства са Србијом, разлог за то су и њихови унутрашњи изазови са којима се сусрећу по питању истог тог принципа", наводи Владисављев.

Како наглашава, за очекивати је да ће у оквиру међународних институција позиција Србија онако како је Београд дефинише, подржати званични Пекинг.

"Постбеоградска Кина"

Делегација Пекинга у Београд стиже на дан када је пре тачно четврт века током бомбардовања Југославије НАТО погодио кинеску амбасаду када су погинула три кинеска новинара. Напад који је Бела кућа касније назвала „грешком”, отворио је нову фазу јачања партнерства Србије и Кине - оцењују упућени.

Чињеница је да је тај тренутак, а то су говорили и амерички стручњаци, да је тај ратни злочин НАТО-а, убиство кинеских новинара, био један моменат који је преокренуо стратешко размишљање у Кини о претњи која долази од САД у ери униполарности, каже Александар Митић из Института за међународну политику и привреду.

Напомиње да неки говоре о томе да постоји нешто што се зове "постбеоградска Кина“.

"Кина је месец дана након напада на кинеску амбасаду усвојила нову безбедносну стратегију и од тада се односи у стратешком смислу нису никада опоравили. Та заједничка култура сећања коју имамо на НАТО агресију и на тај бруталан ратни злочин, то је један од камена који су ослонци ове сарадње", указује Митић.

Досадашња сарадња на пољу економије показује да је трговинска размена две земље прошле године премашила шест милијарди долара, као и да је предност на кинеској страни. Померање у корист Србије види се у новим инвестицијама које би јачале домаћу производњу и услуге.

Поред улагања у инфраструктуру, грађевинарство, природне ресурсе, сада очекујемо да инвестирање пређе на други ниво, односно да се више укључе сектор малих и средњих предузећа и то у области истраживања, науке, електронске трговине, нових технологија, вештачке интелигенције, истиче руководилац Центра за азијске земље ПКС-а Јована Мајсторовић.

Шта се очекује од Споразума о слободној трговини

Очекивања привредници имају и од Споразума о слободној трговини који су званичници две земље потписали пре више од шест месеци, а који би тебало да почне са применом 1. јула. Уз процену да ће до 2030. године готово 370 милиона кинеских становника прећи у средњу класу, што значи и да ће они моћи да приуште производе који им можда до сада нису били доступни, стручњаци акценат стављају на српске пољопривредне и прехрамбене производе.

Стефан Владисављев каже да краткорочно гледано корист ће осетити кинеске компаније у Србији с обзиром на обим извоза из Србије и обим увоза из Кине.

Када ослободите већ постојећу структуру обима увоза и извоза, такси царина и накнада, добијете математику у којој је врло јасно ко ће више профитирати. Оно што је задатак Србије је да развије све оне секторе о којима се говорило да су потребни за конкуретност на кинеском тржишту, додаје Владисављев.

Током дводневне посете кинеске делегације која броји око 400 чланова, требало би да буде потписано више од 30 споразума у различитим областима. О безбедности сусрета рачуна ће водити више од 3.000 полицајаца.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара