Читај ми!

Протест због блокаде динара на КиМ, Приштина тврди да то није тема за Брисел

Настављају се проблеми Срба због одлуке Приштине о укидању динарског платног промета. Просветним радницима стигле су плате из Србије, али нису могли да их подигну. Поручују да је све теже живети. Приштина најављује мере за прелазни период, али их још не саопштава.

Митровчанка Драгана Станојевић професорка је на Филозофском факултету. Испред Банке поштанска штедионица чекала је да подигне други део јануарске плате. Није успела јер динара на Космету нема.

аставници и професори су најугледнија професија, и ми не можемо да свој новац користимо онако како хоћемо. Из тог разлога апелујем на међународну заједницу да схвате наше проблеме и да помогну у њиховом решавању“, каже Станојевићева. 

У реду још око 150 наставника и професора који нису могли да подигну плату. На мирном протесту изразили су незадовољство одлуком централне банке у Приштини. Поручују да им живот постаје све тежи.

"Просветни радници стално уче децу о праву и правди, а ми се свакодневно суочавамо са неправдом, међународна заједница мора озбиљно да се укључи и реши овај проблем исплате зарада и за запослене у просвети и за пензионере и све остале, социјална давања и да решимо коначно тај проблме", каже један од учесника протеста.

 Осим Срба, мере погађају и Албанце који примања добијају из буџета у централној Србији.

 "Дошла сам да узмем пензију, али је нема. Не знам како ћу даље“, каже пензионерка из Гљилана Реџија Ибрахимај.

 "Данас смо овде како би подигли новац који нам је уплатила наша држава као други део плате за јануар, али због укидања динара нисмо у могућности да подигнемо новац“, истиче учитељица из Шилова Марина Закић.

Да су свесни да уредба може да створи потешкоће за Србе на Космету, чуло се из Владе у Приштини. Бесник Бесљими каже да је из Брисела стигао позив за састанак следеће недеље о забрани употребе динара. Неће ићи јер, како каже, питање динара није део дијалога.

"Нема никаквог развоја. Постоји захтев Брисела да се следеће недеље одржи састанак о питању регулисања преноса валута из Србије на Косово, али то није састанак на који би требало да иде главни преговарач јер питање динара није део дијалога. Идем када се буде разговарало о основном споразуму, па ћемо видети ко може да иде да разговара о динару“, каже Бесљими.

Из Приштине и најава да ће у наредним данима изаћи са мерама за транзициони период примене уредбе о забрани динара. До тада, Срби по своја примања морају у централну Србију.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво