Лучић: Акција Приштине против МТС-а отежава живот Србима, предузимамо дипломатске активности

Директор "Телекома Србије" Владимира Лучића вратио се из Приштине где је разговарао са америчким амбасадором и амбасадором ЕУ у Приштини како би спречио да приштинска Агенција за заштиту конкуренције избаци МТС са тржишта на КиМ. Наводи и да одлука о увођењу евра као једине валуте неће утицати на пословање МТС-а.

Дан уочи најављеног укидања динара као средства плаћања на Косову и Метохији, Вашингтон је затражио од Приштине да преиспита ту одлуку, Европска унија њено одлагање, а амбасадори Квинте да се повуче примена такве Уредбе. Председник Србије Александар Вучић одржао је синоћ хитан састанак са појединим министрима Владе Србије.

Генерални директор "Телекома Србије" Владимир Лучић тек се вратио из Приштине и каже да ће одлука власти у Приштини да уведе евро као једину валуту изузетно утицати на српско становништво које функционише у другом систему.

Ипак, каже да на пословање "Телекома Србије“ неће утицати та врста одлуке.

"Иако нисам зато дошао у Приштину, него због Телекома Србије, у разговору са амбасадорима дотакли смо се те теме и они су становишта да је штетна. Ефекат последица је велик за обичне људе и питање је како ће после 1. фебруара функционисати јер су били у другом систему", рекао је Лучић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Покушај да се ревидирају аквизиције које је спровео МТС

Лучић истиче да ће МТС пословати на Косову и Метохији и убудуће и подсећа да је у августу решен главни проблем, када су покушали да их искључе и тиме 30.000 домаћинстава оставе без сигнала.

"Куртијева администрација је сад прешла на план Б да проба да нам спречи даље ширење и да проба да нам узме кабловске операторе које смо ми спојили 2019. јер ми смо тад консолидовали, кажем, све мале кабловске са српским енклавама да би био један оператор који би опслуживао српску популацију и да Срби доле имају квалитетан интернет и приступ домаћим каналима. И  агенција нас је казнила у децембру са милион и по евра", рекао је Лучић.

Према другом делу одлуке, Агенција жели да по новом закону ревидира аквизиције кабловских оператора, наводи генерални директор "Телекома Србије".

"То значи да желе да пробају да нас дезинтегришу и да нам та четири кабловска оператора опет неком административном суманутом одлуком узму", рекао је Лучић.

Због тога из “Телекома Србије“ од почетка јануара предузимају дипломатске активности – Лучић се у Вашингтону, у Стејт департменту састао са Габријелом Ескобаром, а у понедељак у Приштини са америчким амбасадором и амбасадором ЕУ.

“Следећег понедељка идемо опет да се видимо са још неким амбасадорима и да уз помоћ међународне заједнице пробамо да решимо овај горући проблем, то јест да нас та Агенција за заштиту конкуренције фактички остави на миру, јер ми смо покренули судски спор и тражимо да Агенција за заштиту конкуренције обустави те акције против нас док се не реши судски спор између нас и њих, где смо ми сигурни да ћемо ми да победимо“, рекао је Лучић.

Упад у дата центар Телекома Србије

Наводи и да је прошлог месеца једна инспекција телекомуникација упала у дата центар МТС-а са полицијом.

“То је очигледно притисак на наше запослене – ако ви упаднете с полицијом која носи пушке и останете неколико сати, тако да смо тражили да се таква врста акција обустави и да се више никада наши радници на тај начин не застрашују, не малтретирају“, рекао је Лучић.

МТС д. о. о. је основан 2015. у складу са одредбама Бриселског споразума и запошљава око 250 људи. Услуге МТС-а на КиМ користи 30.000 домаћинстава.

"Куртијева администрација крши и сопствене споразуме и законе. Јер ово што ради Агенција за заштиту конкуренције није виђено у пракси, како се понаша према једној компанији, искључиво зато што је српска. И фактички, а то смо изнели и међународној заједници, како се онда може веровати тој администрацији да ће се држати било ког споразума када она и оно што је већ имплементирано неким споразумом сад проба селективном применом сопствених закона да крши и то је потпуно очигледно. И потпуно је очигледно да је сва акција Куртијеве администрације усмерена на фактичко отежавање живота српског становништа тамо како би се оно фактички погурало, тако да кажем, да се исели", рекао је Владимир Лучић.

Цело гостовање Владимира Лучића можете погледати у видеу на почетку текста.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару