Влада усвојила уредбу о категоризацији државних путева и одлуку о авио-линијама у јавном интересу

Чланови Владе су на данашњој седници усвојили Протокол ради решавања материјалног положаја и услова рада запослених у просвети, Уредбу о категоризацији државних путева и усвојили и изменили Одлуку о проглашењу линија у јавном интересу у ваздушном саобраћају која се односи на аеродром “Константин Велики” у Нишу и аеродром “Морава” у Краљеву.

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Протокол ради решавања материјалног положаја и услова рада запослених у просвети који има за циљ да се почетна плата наставника, односно запосленог са седмим степеном стручне спреме изједначи са просечном платом у Републици Србији до 1. јануара 2025. године.

Из Владе је саопштено да су у протоколу, који је данас потписан са синдикатима, између осталог наведени досадашњи напори Владе Србије - плата запосленима у просвети у јануару ове године повећана је за 12,5 одсто, у септембру за 5,5 одсто, а планирано je и повећање плата запосленима у просвети у износу од 10 одсто од јануара 2024. године.

"Овим протоколом, такође, предвиђена је и обавеза за репрезентативне синдикате да са даном потписивања тог документа престају и разлози за штрајк у просвети", навели су из Владе.

Уредбом Владе допуњени нови ауто-путеви

Влада је усвојила Уредбу о категоризацији државних путева којом су допуњени нови ауто-путеви као државни путеви првог А реда.

"Реч је о путевима: А 6 Нови Сад-Зрењанин-Београд и А 7 Кузмин-Сремска Рача-државна граница са Босном и Херцеговином (гранични прелаз Сремска Рача, А 8 Рума-Шабац и А 9 Бубањ Поток-Панчево-државна граница са Румунијом), док су привремено категорисани државни путеви број 474 и 475 као државни путеви II Б реда (петља Београд-петља ,,Мостар“-петља Бубањ поток-,,аутопут кроз Београд“ и Нови Београд (Војвођанска улица)-петља Сурчин Југ", саопштено је из Владе.

Усвојена одлука о авио-линијама за аеродроме у Нишу и Краљеву

На седници је усвојена и измењена Одлука о проглашењу линија у јавном интересу у ваздушном саобраћају која се односи на аеродром “Константин Велики” у Нишу и аеродром “Морава” у Краљеву.

"Доношењем ове одлуке стекли су се услови да се покрене поступак за избор најповољнијег понуђача који ће у периоду до четири године обављати редован авио-превоз ка укупно десет дестинација", истиче се у саопштењу.

Додаје се да је доношењем одлуке омогућено обављање редовног авио-превоза на линијама које нису комерцијално исплативе, а које су од значаја за привредни и друштвени развој Републике Србије.

"Линије на којима је обављање редовног авио-превоза проглашено јавним интересом су одређене на основу иницијатива које су доставиле локалне самоуправе Град Ниш, Град Краљево и Град Чачак", напомиње се у саопштењу Владе Србије.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару