Читај ми!

Петковић: Имамо доказе да су Срби у Бањској мучки убијени након што су се предали

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је на ванредној конференцији за новинаре да Еулекс није учествовао у истрази након сукоба у селу Бањска јер је косовска полиција желела да сакрије одређене доказе и истину – да је хладнокрвно, мучки и брутално убила тројицу Срба.

Петар Петковић је рекао да је сазвао ванредну конференцију за медије како би упознао домаћу и међународну јавност о свему што се дешавало током сукоба у Бањској и саопштио зашто је косовска полиција одбила да Еулекс учествује у истражним операцијама након трагичних догађаја.

Петковић каже да Еулекс није учествовао у истрази јер је косовска полиција желела да скрије одређене доказе и истину – да су Срби хладнокрвно, мучки и брутално убијени.

"То је требало да се сакрије од Еулекса и објективне и независне истраге, професионалне пре свега", истакао је Петковић.

Тврди да је Србија дошла до поузданих информација, доказа, фотографија и живих речи заштићених сведока о томе шта се дешавало 24. септембра у Бањској.

"Реч је о живим речима, исказима који су додатно потврђени и на полиграфу да је Бојан Мијаиловић, отац двоје деце, супруг и син, хладнокрвно и мучки убијен након што је био лакше рањен, пао на земљу и предао се", навео је Петковић.

Истиче да је Мијаиловић тако беспомоћан "оверен у главу" од стране косовске полиције.

"Имамо све доказе, имамо заштићене сведоке, они су спремни да идентификују све Албанце убице који су учествовали у бруталном убијању Срба у месту Бањска", рекао је Петковић.

"Већ четврти дан Приштина крије тела убијених Срба"

Петковић је нагласио да је кључан захтев Србије да се формира независна комисија и да међународни стручњаци заједно са српским патолозима прегледају доказе и изврше обдукцију тела убијених Срба.

"Већ четврти дан Приштина крије тела убијених Срба. Посебно нам је важно да погледамо тела Бојана и Игора јер ће на тим телима да се виде ране које јасно показују како су они били убијени, а били су убијени из непосредне близине, након што су се предали. Реч је о грађанима Србије који су страдали. Ако посматрате ствари из Кутијеве визуре, реч је о бруталном убијању чак и грађана које он сматра својим", истакао је Петковић.

Упозорава да Курти жели да протера српски народ, а оне које не успе да убије. "То је доказао овом акцијом. Брутално убиство рањеног човека, то Приштина жели да прикрије", нагласио је Петковић.

Најављује да ће бити још тога чиме ће се разоткрити све "лажи и преваре" Приштине и оних из међународне заједнице који подржавају Куртија.

"Ми смо јуче тражили од Еулекса званичан допис где тражимо да се изврши додатна обдукција, где би наши погледали тела. Већ четири дана Приштина покушава да сакрије тела. У контакту сам са породицама убијених, са Лајчаком и његовим тимом. Јуче је било речи да ће предати тела, па су рекли да Тужилаштво неће ДНК, а породица инсистира, па да породица дође и да идентификује тело. Пошто нема родитеље, тражили су децу, што супруга није дозволила, да јој још и децу малтретирају", рекао је Петковић.

Према његовим речима, Џељаљ Свечља није дозволио Еулексу да буде присутан и да би се сакрило ко је био у редовима косовске полиције која је дошла да убије Србе. Тврди да српска страна има јасне и недвосмислене доказе да су у тим редовима биле плаћене убице са намером да почисте цео простор и побију све Србе, са налогом да се не враћају док не побију Србе.

"Наш једини захтев свих ових месеци јесте да Кфор буде присутан на северу и да се повуче косовска полиција која нема шта да тражи на северу по Бриселском споразуму", навео је Петковић.

"Полицајац наишао на барикаде постављане уз експлозив"

Петковић тврди да је албански полицајац у Бањској страдао од експлозива и да га није нико убио.

"Он је наишао на барикаде постављане уз експлозив. То говорим да се види права природа свега што се дешавало 24. септембра", рекао је Петковић.

Нагласио је да је Приштина све лагала – и да ће Србија послати војску, која тада није била ни у степену приправности и да је Милан Радоичић повређен у сукобу.

"Све живо су лагали и лагаће сваки дан да би показали везу локалних Срба и Војске Србије, а та веза не постоји", закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару