Читај ми!

Почиње Самит Брдо-Бриони у Скопљу - очекује се да тема буде и дијалог у Бриселу

Процес Брдо-Бриони 12. пут окупља регионалне лидере, ове године у Скопљу. Самит је неформално почео у недељу, вечером коју је приредио председник Северне Македоније. Званични сусрети и састанци лидера заказани су за понедељак, када у Скопље стиже и председник Србије Александар Вучић.

Самиту Процеса Брдо-Бриони присуствоваће председници Србије, Црне Горе, Албаније, трочлано председништво Босне и Херцеговине, председница привремених институција у Приштини, али и председник Северне Македоније који је овог пута у улози домаћина скупа.

На скупу ће бити и ко-председавајући ове иницијативе, председници Хрватске и Словеније. Идеја о оваквом састанку регионалних лидера управо је потекла од некадашњих премијера Хрватске и Словеније 2010. године, након што су те две државе постигле споразум о арбитражи.

Како је тада речено, жеља је била да те две земље буду пример осталима у региону - да мирно решавају проблеме и отворена питања, али и да их подстакну на европском путу.

Зато ће то бити једна од главних тема скупа у Скопљу - како да Западни Балкан што брже стигне до Европске уније, нарочито у условима када та идеја има све мање подршке међу грађанима региона, што је у основи била и тема прошлогодишњег Самита.

Оно што је ново и што може бити замајац јесте чињеница да Процес Брдо-Бриони у Скопљу следи врло брзо након недавно одржаног форума на Бледу, када се огласио и председник Европског савета Шарл Мишел и рекао да до 2030. године Европска унија треба да буде спремна да прими нове чланице и самим тим је актуализовао питање проширења Европске уније.

Када је реч о другим регионалним питањима, очекује се да би на дневном реду овде могао да буде и дијалог Београда и Приштине, јер је ово последњи регионални скуп пре наставка дијалога на политичком нивоу у Бриселу следеће недеље, када ће се састати председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Курти не долази у Скопље, али ће Приштину представљати председница привремених институција Вјоса Османи.

Ако дијалог Београда и Приштине не буде тема на пленарном састанку, очекује се да ће се свакако сви учесници дотаћи тог питања, макар на билатералним састанцима.

У прилог томе је то што је копредседавајућа ове иницијативе словеначка председница. која је дужност преузела прошле године и рекла да је управо једна од њених главних идеја и фокус спољне политике Словеније да помогне Београду и Приштини да дођу до одрживог решења.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару