Читај ми!

Брнабић: Пуноправно чланство у ЕУ најбоље за Србију, али се критеријуми стално мењају

Премијерка Ана Брнабић рекла је новинарима на Бледу да је Србија испунила све што је потребно да би се отворио Кластер 3 и да је пуноправно чланство у ЕУ најбоље место за земљу, али и да је то у интересу Уније. Нада се да ће ЕУ и међународна заједница некако успети да допру до Аљбина Куртија, јер Срби на КиМ не уживају ни минимум минимума људских права. Што се тиче региона, поручује да Србија жели да са Црном Гором има апсолутно најбоље односе и нада се да ће у септембру и са Хрватском бити успостављена јединствена електронска наплата путарине.

Ана Брнабић је после панела о Западном Балкану у оквиру Бледског стратешког форума рекла новинарима да, када је реч о евроинтеграцијама и разлозима због којих опада интересовање грађана за чланство у Европској унији, навела да разлога има више, од којих је, према њеним речима, први тај што процес чланства траје јако дуго и не назире му се крај.

"Други је тај што се стално мењају критеријуми, односно шта ви треба да урадите да бисте напредовали даље. Ми смо испунили све што је потребно да би се отворио Кластер 3 који се тиче економије и конкурентности у нашим преговорима са ЕУ", рекла је Брнабићева.

У два последња годишња извештаја о напретку, напоменула је премијерка, Европска комисија дала је препоруку свим државама чланицама да дају сагласност да се отвори Кластер 3, што је изузетно важно, а да то се и даље не дешава.

"У међувремену је почео рат у Украјини. Дакле, када смо испунили све што је било потребно за отварање Кластера 3, није постојао рат на европском конитненту, а у међувремену почиње рат у Украјини и мењају се захтеви", рекла је Брнабићева.

Истакла је да се сада чује да је један од захтева усклађивање спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ, што према њеним речима, нема никакве везе са Кластером 3, што би било ретроактивно и што је супротно оквиру нашег преговарачког процеса.

"Ви у том оквиру треба да се ускладите са спољном и безбедносном политиком ЕУ у тренутку када постанете члан ЕУ", објаснила је председница Владе.

Додала је да се стално мењају ти циљеви и да је то нешто што свакако фрустрира људе и што сви наши грађани виде.

Подсетила на то како је прошла Северна Македонија која је и након што је променила име, није успела да добије датум за почетак преговора.

"Не постоји правда уколико пуцате на Србе на КиМ"

Поводом ситуације на Косову и Метохији, Брнабићева је рекла да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти говори само оно што он верује да људи на КиМ желе да чују и оно у шта сам верује, а што је далеко од реалности.

Премијерка је указала да се на територију КиМ у 23 године од конфликта вратило само 1,89 одсто људи, те указала да "Курти то назива успешном причом".

"Како то изгледа када сте Србин на КиМ или неалбанац на територији КиМ коју води Курти? Само од почетка ове године шест припадника српског народа је упуцано, није и даље подигнута истрага ни против кога. Нико није ни у истражном притвору. Не постоји правда уколико пуцате на Србе на КиМ", указале је Брнабићева.

Премијерка је истакла да је чак и представник Немачке рекао да нешто мора да се промени.

"Немачка је један од највећих пропонената независности Косова. Чак је и током јула и Мануел Сарацин рекао да нешто мора да се промени, јер Срби на КиМ ужасно пате. Управо је тај термин - ужасно. Аљбин Курти то не жели да чује, неће да чује, ја се надам да ће ипак успети некако ЕУ и међународна заједница да допру до њега, јер Срби на КиМ не уживају ни минимум минимума људских права", рекла је Брнабићева.

"Албанци на југу имају људска права"

Упитана за људска права Албанаца на југу централне Србије, премијерка је рекла да Албанци на југу и у централној Србији имају људска права.

"Имају људска права. Немогуће да неко пуца на њих у Прешеву или Бујановцу и да не одговара за то. Немогуће је да у последње две године, на пример, имате 400 напада на Албанце на југу Србије, у Прешеву и Бујановцу и да ниједна особа не одговара на то. Једноставно је то у Републици Србији немогуће", рекла је премијерка.

"Са Црном Гором желимо најбоље односе"

Председница Владе рекла је да Србија жели да са Црном Гором има апсолутно најбоље односе и подсетила да је председник Александар Вучић замолио безбедносне службе да дозволе улазак свима.

"Са друге стране, ми имамо бројне држављане Србије којима је забрањен улазак у Црну Гору, па се никада није поставило питање због чега је то тако, како је то у складу са нормама и принципима", указала је Брнабићева поводом забране бившој црногорској министарки Јовани Маровић да уђе у Србију, као и забране одлазећем амбасадору Владимиру Божовићу да уђе у Црну Гору.

На питање када ће именовати амбасадора у Подгорици, одговорила је да ће то учинити ускоро.

"Јединствена електронска наплата путарине у септембру и са Хрватском"

На питање да ли се ради о приоритетима пошто није успела да се сретне са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, рекла је да то није питање приоритета, будући да су се већ два пута срели ове године, једном у Загребу и једном у Суботици.

"У међувремену смо именовали копредседника за мештовиту комисију која је задужена да направи списак свих отворених питања како би даље радили на затварању, или покушали да затворимо макар нека од отворених питања", рекла је Брнабићева.

Једна од добрих позитивних ствари којој се нада, додала је, јесте да у септембру имамо јединствени таг за електронску наплату путарине.

"Заиста мислим да такве ствари, чешћи састанци, отварање Хрватске куће у Суботици, као и донација књига Владе Србије Хрватској кући пре две недеље, воде ка бољој комуникацији, поверењу и решавању и најтежих проблема", оценила је Брнабићева.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару