Србија и Конго се подржавају у свим кључним питањима

Председник Алесандар Вучић је, након разговора са председником Конга Феликсом Антоаном Чисекедијем Чиломбом, најавио озбиљнију сарадњу са том земљом у области пољопривреде, заштите докумената, као и војно-техничку сарадњу. Два народа треба да се окрену заједничкој судбини, која ће бити препуна размена искустава, култура, као и размене стручњака, поручио је Чисекеди.

Александар Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре, захвалио Чисекедију на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Додао је да се две земље подржавају у међународним организацијама и институцијама – и по питању Косова и Метохије, и у свим другим важним питањима.

И Србија подржава ту афричку земљу у кључним питањима, навео је председник.

Најавио је озбиљнију сарадњу са Конгом у области пољопривреде, заштите докумената, као и војно-техничку сарадњу. 

У оквиру програма "Свет у Србији", пет стипендиста из Конга ће се школовати у Србији, навео је Вучић. 

Указао је да је Конго друга по величини земља на афричком континенту, трећа по броју становника са 80 милиона грађана и да је изузетно богата по минералним сировинама и рудама.

"Ми ћемо данас показати нашим гостима шта је то што чинимо. Завод за израду новчаница у изради докумената може понудити своје услуге. Такође, постоји и могућност војно-техничке сарадње", нагласио је председник Србије.

Чисекеди: Два народа треба да се окрену заједничкој судбини

Председник Чисекеди је истакао да му је част што је први председник Конга који је посетио Србију, након распада Југославије.

Сматра да два народа треба да се окрену заједничкој судбини, која ће бити препуна размена искустава, култура, као и размене стручњака.

"Данашња Србија је окренута ка томе да прискочи у помоћ Конгу, како би нас ојачала у бројним доменима", навео је Чисекеди.

Подсетио је да је бивша Југославија имала амбасаду у Киншаси, а да у Београду постоји студентски дом који носи име знаменитог Конгоанца Патриса Лумумбе.

Очекује да буде и више размена студената.

Председник Демократске Републике Конго Феликс Антоан Чисекеди Чиломбо стигао је раније данас у посету Србији.

У част председника Конга приређена је смотра Гарде Војске и интониране су химне две земље испред Палате Србије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару