Туњевина за боље памћење

Туњевина, лосос и друге врсте масне рибе спречавају губитак памћења и смањују могућност можданог удара, кажу фински истраживачи. Печена или кувана риба пожељна у тањиру више пута седмично.

Људи који једу печену или кувану рибу, али не и пржену, нарочито врсте богате омега-3 масним киселинама, мање су склони притајеним оштећењима (лезијама) на мозгу која су узрочници губитка памћења и деменције и често се доводе у везу са повећаним ризиком од можданог удара, истиче Јирки Виртанен са Универзитета Куопио у Финској.

"Раније студије су показале да рибље месо и уље помажу у превенцији можданог удара, али ово је вероватно једина студија или једна од ретких која проучава утицај рибе на мала оштећења мозга код здравих, старијих особа," додаје шеф научног тима Јирки Виртанен.

Поред туне, омега-3 масним киселинама обилују и лосос, харинга, сардине, скуша, али и коштуњаво воће.

Омега-3 масне киселине делују и антизапаљенски, а познато је и њихово благотворно дејство у смањењу ризика од болести срца.

Фински тим научника пратио је преко три и по хиљаде испитаника старости преко 65 година којима је скениран мозак у размаку од пет година да би се утврдило постојање "тихих" лезија на мозгу или трагова инфаркта, који се иначе налазе код око 20 одсто здравих старијих људи.

Они који су у јеловнику имали намирнице богате омега-3 масним киселинама три и више пута недељно, били су и до 26 одсто мање подложни малим можданим лезијама.

Само једна порција седмично смањује ризик и до 13 одсто у поређењу са онима у чијој исхрани нема тих врста рибе, додају истраживачи и напомињу да, из неког разлога, пржена риба нема исти учинак.

"Док конзумирање туњевине и других врста рибе, помаже у борби против губитка памћења и можданог удара, резултати се не подударају код оних који су редовно јели пржену рибу," објаснио је Виртанен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи