Гладни дечаци лошији ђаци

Пад концентрације и недостатак пажње код младих уочљивији је код оних који су прескочили доручак, а последице пропуштеног јутарњег оброка, разликују се код дечака и девојчица.

Лекарка Катарина Виденхорн-Милер са Универзитета у Улму и њене колеге, у медицинском часопису "Педијатрија" (Pediatrics) наводе да су током истраживања дошли до закључка да су, за разлику од девојчица, дечаци нервознији када од куће оду без доручка, а тада им је и визуелно и просторно памћење слабије.

За разлику од родитеља и наставника који често тврде да је доручак основа успеха у школи, тим предвођен Катарином Виденхорн-Милер истиче да су "докази о добробити доручка несигурни".

Да би утврдили какав утицај на учење има доручак, истраживачи су посматрали ученике и студенте старости од 13 до 20 година у 104 интерната.

Првог дана истраживања једна група ученика је доручковала као и увек док друга група није јела ништа, након чега су сви радили тестове когнитивних функција и попуњавали упитник специјално осмишљен да утврди расположење испитаника.

Седам дана касније ученици су заменили места: они који су доручковали при првом тестирању, сада нису и обрнуто, а затим су тестирани као и први пут.

Код групе која је доручковала није примећен никакав утицај на могућност одржавања пажње, али су сви студенти тврдили да су концентрисанији ако су доручковали.

Дечаци су били лепше расположени после доручка, а показали су и боље резултате у визуелној и просторној меморији.

Доручак може да помаже на више начина-обезбеђује енергију и хранљиве материје неопходне за прављење хемијских једињења за пренос сигнала, неуротрансмитера док склоп протеина, угљених хидрата и масти утиче и на расположење.

"Приликом обедовања у друштву других студената или чланова породице на почетку дана, социјална интеракција може да повећа степен пажње и будности ученика, што је предуслов за успешно решавање когнитивних задатака," додају научници и најављују наставак истраживања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи