Хромозоми "криви" за шизофренију

Научници су идентификовали неколико генских промена повезаних са шизофренијом психијатријским обољењем које погађа један одсто становништва света.

Симптоми те болести су повремене јаке психозе, укључујући звучне и визуелне халуцинације, поремећајј психомоторних и когнитивних способности.

Породична историје је један од важних фактора ризика за добијање шизофреније, али су ту укључене и разне промене гена као и фактори околине, наводи се у најновијем истраззивању.

Научници из међународне организације за проучавање шизофреније (International Schizophrneia Consortium) открили су да особе које пате од тог тешког психијатријског обољења имају неке веома ретке промене на одређеним хромозомима.

Стручњаци су испитали више од 3.000 пацијената и 3.000 здравих особа.

Они су открили промене ма хромозомима 1 и 5, повезане са ризиком добијања те болести.

"Уколико се открију тајне генских промена, можемо се надати бољој дијагнози, лечењу и превенцији", рекао је научник Томас Инцел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи